After the Food Systems Summit (FSS) – the way forward

Webinar

Welcome to a webinar to discuss the outcome of the UN Food Systems Summit on 23 September, 2021. Sweden has been very engaged in the preparative process at local, regional and national levels. KSLA and the FAO Committee, together with the Government Offices, opened the process of national dialogues in Sweden in January of this year.

 


After the Food Systems Summit (FSS) – the way forward Mer information
Mer information

Now, it is time to see that the work continues our efforts. What are the current plans for fulfilling the road map laid out at the outcomes of the Summit? How will the work continue at all levels intergenerationally, across sectors and with a global outlook? What more research needs to be done and are there gaps?

As food systems impact the possibilities of reaching the global goals in the 2030 Agenda, UN Secretary General, Mr. António Guterres invited world leaders and stakeholders to the UN Food Systems Summit (FSS) held on 23 September, 2021. The thorough preparative work the UN Member States undertook to be ready for the Summit, showed both the importance and commitment of Member States and stakeholders to improve food systems to fulfil the global goals of sustainable development. A fully virtual meeting made it possible for 51 000 participants from 193 countries to engage and formally make almost 300 commitments. The Prime Minister of Sweden, Mr. Stefan Löfven, underlined in his speech at the summit that the right to food is a human right – this summit was not the end, but the beginning.

Now, it is time to continue our efforts. What are the current plans for fulfilling the outcomes of the Summit? How will the work continue at all levels intergenerationally, across sectors and with a global outlook? What more research needs to be done and are there gaps?

These are the topics we will touch upon in one of the first steps after the summit, welcome!


Moderators: Anna Tibblin, General Secretary, WeEffect, in cooperation with Unn Edberg, Editor in Chief at Vi.


Gensaxen – möjligheter och utmaningar inom vårt livsmedelssystem

25/1: Vi behöver satsa på forskning och innovation för att nå ett hållbart livsmedelssystem – men vilka innovationer är accepterade och vilka bör tillåtas i framtiden?

Gensaxen – möjligheter och utmaningar inom vårt livsmedelssystem

25/1: Vi behöver satsa på forskning och innovation för att nå ett…

Ägarskifte – att lämna över till framtidens producenter

4/2: Ungdomsutskottet arrangerar ett samtal om ägarskifte inom jord och skog ur olika generationers perspektiv. Hur fattas besluten inom familjen? Hur kompenseras syskon? Vad händer om det inte finns några arvingar? Vilket stöd behöver unga för att våga och för att lyckas?

Ägarskifte – att lämna över till framtidens producenter

4/2: Ungdomsutskottet arrangerar ett samtal om ägarskifte inom jord och skog ur…

Så kan vi öka kolinlagringen i svensk jordbruksmark

1/2: Webbinariet belyser frågan om markhälsa och kolinlagring från olika perspektiv – forskare och praktiker bidrar med råd och erfarenheter.

Så kan vi öka kolinlagringen i svensk jordbruksmark

1/2: Webbinariet belyser frågan om markhälsa och kolinlagring från olika perspektiv –…

Samverkan för uppbyggnad av svensk livsmedelsberedskap

18/2: Samverkan för ett robust nationellt flöde av livsmedel. Rundabordsmöte för särskilt inbjudna.

Samverkan för uppbyggnad av svensk livsmedelsberedskap

18/2: Samverkan för ett robust nationellt flöde av livsmedel. Rundabordsmöte för särskilt…