Enaforsholmskursens 70 års-jubileum!

Enaforsholm

Kursen är fulltecknad!

I år firar vi Enaforsholmskursens 70 års-jubileum! Det blir en särskild satsning med flera guidade turer, spännande föreläsningar och som avslutning ett öppet hus på Enaforsholm med jubileumsmiddag. Enaforsholmskursen har sin utgångspunkt i anrika Enaforsholm Fjällgård i Jämtlandsfjällen.


Enaforsholmskursens 70 års-jubileum! Mer information
Mer information

Kursen som helhet innebär en omväxlande och givande vecka i fjällvärlden med ny kunskap, ökad fjällkänsla och gemenskap med en som alltid blandad och intressant grupp människor. Vandringarna är lätta till medelsvåra, från 5 till 20 km. I slutet av veckan tillkommer också andra gäster som deltar i exkursioner och öppet hus på Enaforsholm Fjällgård, som en del av 70-årsfirandet.

Avgiften inkluderar helpension, föreläsningar, exkursioner och busstransporter under kursen och visst kursmaterial. Betalning sker mot faktura och återbetalas inte vid avbokning (undantaget sjukdom som styrks av läkarintyg). Faktura skickas ut i maj. Anmälan är bindande, men platsen kan överlåtas till annan person.
Olycksfallsförsäkring är obligatorisk (arrangören tar inte ansvar för kostnader som uppstår p.g.a. olycksfall eller avbruten fjällvandring/kurs).
OBS! Försämringar i pandemiläget kan göra att vi tvingas ställa in kursen. Kursavgiften återbetalas naturligtvis om så sker.

Studerande: 6 875 kr
Övriga: 9 750 kr

Kursledning:
Anders Arnell, jägmästare och ornitolog, Tomas Staafjord, biolog och naturbevakare, Sofie Werner, fjällguide och fotograf och Jimmy Lyhagen, historiker och kursadministratör.
Vi är stolta över att kursens tidigare deltagare gett oss väldigt fina omdömen – de senaste åren snittar vi 4,75 poäng av 5 möjliga.

Unna dig att bli fjällbiten i kunnigt och trevligt sällskap!


Kursprogram i korthet

Söndag (kväll) – måndag 18–19 juli
Söndag kväll: Ankomst Enaforsholm. Samling med information om kursen, presentation av kursdeltagare och ledare.
Måndag: Föreläsningar om fjällekologi, geologi, flora, fauna, naturvård och friluftsliv i fjällen, renskötsel och fjällräddning. Vandrings- och utrustningstips med praktiska övningar som vadning över strömt vatten, orientering med hjälp av karta och kompass samt att göra upp eld.
Kort vandring med möjlighet att testa sin utrustning inför den längre turen på fjället.

Tisdag – onsdag 20–21 juli
Tisdag: Fjällvandring till Blåhammarens fjällstation (10 km) med middag och övernattning. Under vandringen upp till Blåhammaren tittar vi på fjällväxter, alpina zoner, fåglar, fjällbjörkskog, karolinerminnen och annan kulturhistoria.
Onsdag: Vandringen idag (20 km) går över fjället via Snasahögarna och Silverfallet ned till Enaforsholm, med växter, fåglar, naturgeografi och särskilt fokus på fjällvett och orientering.

Torsdag – fredag 22–23 juli
Torsdag: Dagstur till Storlien med Blomsterstigen och Vindarnas tempel (6 km). Fjällväxter, turism och historia kring den berömde Dr Westerlund och hans luftgäster 1888–1918. Besök och förtäring hos prisbelönta mathantverkaren Lena Flaten på Flammans Skafferi.
Fredag: Heldagstur till Getryggen (7 km, topptur frivillig) med Lisa Öberg, fjällekolog, forskare och fotograf. Om trädgränser i fjällen, växter och djur, geologi och orientering över fjällandskapet.

Lördag – söndag 24–25 juli
Lördag: Utflykt till Handöl känt för sin täljstensbrytning sedan åtminstone 1500-talet, för sitt spektakulära vattenfall och för Karolinernas ödesdigra marsch under fälttåget i Norge 1718-19.
Ånnsjöns fågelstation med ringmärkning av fjällfåglar. Fika på besökscentret Hanriis hus.

Lördag–söndag: Öppet hus på Enaforsholms fjällgård med särskilt program. Café och visning i fjällträdgården, vandring runt Holmen, föreläsning om Enaforsholms historia, utställning om gamla tiders luftturism, rundvandring till donatorn A W Bergstens favoritplatser med mera.

Jubileumsmiddag med en och annan överraskning. Kursavslutning och diplom.

Enaforsholm Fjällgård. Foto: Jonas Kullman.


Forskare – var i samhället behövs de och möter vi behoven?

14/3: Med forskarkompetens ökar vi möjligheterna att lösa de globala utmaningarna. Men hur utbildar akademin forskare och har vi en forskarutbildning som svarar upp mot behoven? Diskussion under ledning av KSLA:s Forskningsutskott.

Forskare – var i samhället behövs de och möter vi behoven?

14/3: Med forskarkompetens ökar vi möjligheterna att lösa de globala utmaningarna. Men hur…

Vem tar risken?

14/3: Kan finansmarknadens aktörer genom till exempel investeringar och deinvesteringar bidra i arbetet mot den ökande antimikrobiella resistensen?

Vem tar risken?

14/3: Kan finansmarknadens aktörer genom till exempel investeringar och deinvesteringar bidra i…

Vad kan EU:s skogsstrategi innebära för svensk skogsnäring?

10/2: Denna överläggning syftar till att ge ökad insikt i EU:s skogsstrategi och vad den kan innebära för svensk skogsnäring. Endast för ledamöter och särskilt inbjudna.

Vad kan EU:s skogsstrategi innebära för svensk skogsnäring?

10/2: Denna överläggning syftar till att ge ökad insikt i EU:s skogsstrategi…

International outlook: Introduction of new international fellows 2022

27/1: All academy fellows are invited to this webinar, to listen to the presentations of our new international fellows and to take part in discussions on current issues from different parts of the world. Welcome to the KSLA!

International outlook: Introduction of new international fellows 2022

27/1: All academy fellows are invited to this webinar, to listen to…