De gröna näringarna har en viktig roll i Sveriges övergång till en bioekonomi. Jord- och skogsbruk bedrivs av många, många företagare med olika inriktning och storlek på sin verksamhet. En trygg och långsiktig äganderätt är en drivkraft för att hållbart förvalta, investera i och utveckla sin fastighet för framtiden och kommande generationer.
Under tre år har KSLA arbetat med ett projekt med syftet ”Ökad kunskap om den privata äganderätten och dess betydelse för att främja de areella näringarna till samhällets nytta”. I projektet har kunskap samlats in och sammanställts om äganderättens innebörd och dess utveckling genom tiderna. Regelutveckling och förvaltning har beskrivits liksom förändringstryck, aktuellt läge och äganderättens betydelse för de enskilda jord- och skogsbruksföretagarna samt de gröna näringarnas framtida utveckling.
Projektets resultat presenterades vid ett webbinarium som går att ta del av i filminspelningen här nedan. Gunnar Wetterberg, historiker, författare, amhällsdebattör och tidigare diplomat, medverkade med sina reflektioner över ämnet.
Contagious diseases in livestock poses a significant threat to animal welfare and productivity, and potentially to human health. The effectiveness of the measures taken to protect livestock, farms, and humans from these biohazards – biosecurity – depends on how they are designed and implemented. The seminar will be broadcast on Zoom but not recorded.
This seminar focuses on the compliance by stakeholders in the sector to…
29/11: Ökande antibiotikaresistens är ett av de tio största globala hoten mot människors hälsa. För att bromsa utvecklingen måste mer göras inom flera områden.
29/11: Ökande antibiotikaresistens är ett av de tio största globala hoten mot…
16/10: Krig och den globala uppvärmningens konsekvenser har på senare år lyft frågan om den globala livsmedelsförsörjningen. Frågan diskuteras vid seminariet som hålls på KSLA på World Food Day.
16/10: Krig och den globala uppvärmningens konsekvenser har på senare år lyft…
10/10: Ett starkare formellt skydd för jordbruksmarken i Sverige – är det nödvändigt, eller klarar vi oss bra med nuvarande lagar och planeringsinstru-ment? Välkommen till överläggning på KSLA!
10/10: Ett starkare formellt skydd för jordbruksmarken i Sverige – är det…