Vad innebär interaktionen mellan ny teknologi och människa för arbetsmiljön och hur kan teknologin utnyttjas i ett alltmer komplext jord- och skogsbruk för att minska antalet olyckor? Vid webbinariet presenterar tre forskare exempel på verksamhet som bedrivits med medel ur SLO-fonden, som bland annat främjar åtgärder som förbättrar arbetsmiljön.
Arbetsmiljöfrågor och säkerhetsaspekter är viktiga för ett hållbart företagande inom jord- och skogsbruk i Sverige. Arbetet kan vara riskfyllt särskilt när det innebär ensamarbete och hantering av tung utrustning och stora maskiner.
Stiftelsen SLO-fonden skapades på 1970-talet genom medel från Svenska Lantbrukarnes Olycksfallsförsäkringsbolag (SLO). Syftet är att främja ändamålsenlig mekanisering och byggnadsverksamhet inom jord- och skogsbrukets områden med företräde för åtgärder till förbättrande av arbetsmiljön. Sedan fonden bildades har bidrag årligen delats ut till utbildnings-, försöks- och forskningsverksamhet inom lantbrukssektorn och privatskogsbruket. Även doktorandprojekt har finansierats och finansieras för närvarande med medel ur SLO-fonden. Välkommen!
På bilderna syns de tre föreläsarna, Back Tomas Ersson, universitetslektor, SLU, Cecilia Lindahl, forskare, RISE och Peter Lundqvist, senior advisor, SLU Alnarp.
9/5: Vad skulle krävas för att biokrediter ska bli ett effektivt bidrag för att skydda den biologiska mångfalden?
9/5: Vad skulle krävas för att biokrediter ska bli ett effektivt bidrag…
14/5: Allmänhetens bild av genteknik och GMO har ändrats visar Gentekniknämndens studie.
8/5: Nationell resurs för marin forskning, miljöövervakning, utbildning och miljöundersökningar.
13/5: Det finns ofta ett underskott av vetenskapligt grundad kunskap i debatten kring dessa svåra avvägningar. Borde inte forskarnas och forskningsresultatens roll i samhällsdebatten stärkas?
13/5: Det finns ofta ett underskott av vetenskapligt grundad kunskap i debatten…