Vad behövs i Jämtlands län för att klara 90 dagars avskärmning från omvärlden? Hur kan man bidra till försörjningen så att även de i storstan får äta sig mätta? Detta är några av frågorna som ska benas ut när Torsta och LRF Jämtland går ihop för att anordna seminariedagen ”Äta bör man – annars dör man” där föredrag varvas med workshops.
Sverige och Jämtlands län är idag inte självförsörjande, och även om en omställning av kosten kunde hjälpa finns inte infrastrukturen som krävs för att nå maten. Därför behövs insatser som stärker livsmedelsförsörjningen och beredskapen. Det är ett pågående arbete att stärka livsmedelsberedskapen och flera nationella utredningar på området pågår, men det finns också potentiella luckor mellan olika instanser. Beredskap behövs för såväl händelse av krig som annan kris: sårbarheten ökar även ur en klimatsynpunkt. Samtidigt befinner vi oss i ett av få områden i världen som jämförelsevis kommer få bättre förutsättningar i framtiden att producera livsmedel, och vi har därigenom en möjlighet att med ökad produktion bidra till försörjningen för flera än oss själva.
Syftet med dagen är att ge en uppdatering av nuläge och en gemensam bild av behov och hur de bäst kan mötas. Målgruppen för dagen är politiker, tjänstemän, företagare och representanter för civilsamhälle och akademi. Alla som är intresserade och vill bidra är välkomna!
9/5: Vad skulle krävas för att biokrediter ska bli ett effektivt bidrag för att skydda den biologiska mångfalden?
9/5: Vad skulle krävas för att biokrediter ska bli ett effektivt bidrag…
14/5: Allmänhetens bild av genteknik och GMO har ändrats visar Gentekniknämndens studie.
8/5: Nationell resurs för marin forskning, miljöövervakning, utbildning och miljöundersökningar.
13/5: Det finns ofta ett underskott av vetenskapligt grundad kunskap i debatten kring dessa svåra avvägningar. Borde inte forskarnas och forskningsresultatens roll i samhällsdebatten stärkas?
13/5: Det finns ofta ett underskott av vetenskapligt grundad kunskap i debatten…