Välkommen till en kväll som bjuder på föredrag och samtal om arrendet och nyttjanderätten till mark – i historien och nu. Arrendet som en betydande drivkraft för lantbrukets utveckling och modernisering. Bokbord och mingel! Anmälan senast 10 mars.
Arrende – en rätt att bruka av någon annan ägd mark mot ersättning, har funnits ända sedan antiken. Det är ett ständigt aktuellt ämne då det berör sådana tidlösa frågor såsom äganderätt och besittningsrätt å ena sidan och agrarproduktion och agrar utveckling å den andra. Boken tar ett samlat grepp om frågan och är den första svenska boken om dess betydelse, både i historien och i nutid. Här belyser 17 experter med skiftande bakgrund och från skilda discipliner arrendet igår och idag, vilket för-medlar en spännande historia om en betydande drivkraft i lantbrukets utveckling.
Boken beskriver de två typer av arrenden som finns idag, gårdsarrendet och sidoarrendet. Läsaren kan följa diskussionen om varför det nu sker en kraftig minskning av gårdsarrenden samtidigt som sidoarrenden ökar kraftigt. För den som vill förstå det moderna svenska jordbrukets utveckling är Att bruka men inte äga en viktig och nyttig läsning.
Boken är rikligt illustrerad i färg och svartvitt.
Moderator: Bo Andersson, vice preses, KSLA
10-11/10: Hur ser processen ut när man restaurerar en våtmark med hänsyn till exempelvis biologisk mångfald, vattenhushållning, klimatpåverkan och sociala värden? Det är ämnet för årets Caseutmaning.
10-11/10: Hur ser processen ut när man restaurerar en våtmark med hänsyn…
18/9: Hur norra Sverige kan bidra till landets livsmedelsförsörjning är frågan som diskuteras vid seminariet.
18/9: Hur norra Sverige kan bidra till landets livsmedelsförsörjning är frågan som…
28/8: Genom historiska lärdomar belyser författarna dagens situation och de pågående ansträngningarna att återuppbygga en fungerande beredskap.
28/8: Genom historiska lärdomar belyser författarna dagens situation och de pågående ansträngningarna…
20/8: Forskare från FOI:s nya kunskapscentrum för livsmedelsberedskap berättar om arbetet inom de fyra fokusområdena – kemisk-, biologisk-, ekonomisk- samt informationskrigföring.
20/8: Forskare från FOI:s nya kunskapscentrum för livsmedelsberedskap berättar om arbetet inom…