Att göra risker till möjligheter!

Seminarium

Att göra risker till möjligheter! Mer information
Mer information

Att göra risker till möjligheter!

Att vara lantbruksföretagare innebär att hantera en mångfacetterad och komplex verksamhet. Livsmedel och energi är produkter som i ett globalt perspektiv har en ökad efterfrågan. Som lantbruksföretagare känns det meningsfullt att tillgodose kundernas behov av mat, smakupplevelser och trygga livsmedel.

Dock är det tydligt att riskerna i lantbruksföretagandet har ökat. Det handlar om olika typer av risker, vilka företagaren behöver förhålla sig till och hantera för att utveckla det egna företaget. Riskerna går igenom alla delarna av företaget och kan exemplifieras som väderrisk, biologisk risk (skadegörare-sjukdomar), klimatrisk, teknisk risk, personalrisk, myndighetsrisk, social risk, ledningsrisk, ränterisk, skuldsättningsrisk, lönsamhetsrisk, politisk risk och marknadsrisk, m.m. Verksamheten pågår kontinuerligt och de olika riskerna skall hanteras samtidigt som en produktionsprocess pågår, med ständigt växande växter, eller djurmaterial. Utvecklingen går mot att riskerna i allt större utsträckning landar hos lantbruksföretagen. Produktionsrisken ligger redan där, marknadsrisken har utvecklats mot att allt oftare landa hos lantbruksföretagen.

Syftet med detta seminarium är att ur ett möjlighetsorienterat perspektiv, belysa den ökande riskexponeringen för den enskilde lantbrukaren. Fokus är på den enskilde lantbruksföretagarens situation, hur ser riskbilden ut? Vilka verktyg finns tillgängliga? Hur kan företagaren hantera riskerna så att den blir en framgång? Vi kommer att belysa den totala riskbilden för företagaren och hur de ska hanteras. Vi kommer också att diskutera strategiska åtgärder och utvecklingsområden på kort och lång sikt för att hantera risker.

Program

Moderator: Åsa Odell, lantmästare

9.30 Samling, registrering och kaffe/te
9.50 Välkommen
Magnus J Stark, KSLA och Dave Servin, koordinator Partnerskap Alnarp
10.00 Inledning
Åsa Odell, lantmästare
10.10 Hur har vi hanterat den sammanlagda risken i företaget för att kunna utvecklas och bli framgångsrik?
Två lantbruksföretagare berättar om vilka risker de har haft att hantera i sina företag, och vilka strategier de har haft för att hantera dessa.
  Gert Göransson, Högryds gård
Tvååker Halland, mjölkföretag med 240 kor, (Årets företagare i Varbergs kommun)
  Lars Öhman, Stavlösa gård
Ett spannmålsföretag på Östgötaslätten med odling, skörd, torkning av foderspannmål, brödsäd, oljeväxter och utsäde.
11.40 Vad kan jordbruket lära från grönsaksnäringen?
Lars Wall Persson, Ellenholm & Vadensjö, Skåne.
Företaget med tre delar. Klassikt lantbruk med jordbruksgrödor som raps, höstvete och sockerbetor.  Del två består av grönsaksodling och del tre grönsakspackeriet.
12.15 Lunch
13.00 Hur ser den totala risksituationen ut för lantbruksföretagaren och finns det en koppling till gårdsekonomin?
Carl Johan Lagerkvist, professor, institutionen för ekonomi, Sveriges lantbruksuniversitet
13.30  Strategi för riskhantering som framgångfaktor. Hur gör man i Danmark?Helhetsorienterad riskstyrning. Ett utvecklat redskap för att bedöma och hantera risk i lantbruksföretaget.
Michael Friis Pedersen, Erhvervs PhD studerende, cand.oecon.agro, Økonomi & Virksomhedsledelse, Videncentret for Landbrug
14.30 Slutdiskussion med panel och deltagare
15.30 Avslutning med kaffe

Ecosystem Restoration for a Sustainable Development

Protecting and restoring nature and ecosystems touches the very lifeblood of our societies and economies. Nature and ecosystems make up our life support system, and without conscious efforts to protect and restore nature, the economic system will erode step by step. By the declaration of the UN Decade on Ecosystem Restoration in 2021, governments have recognized the need to prevent, halt and reverse the degradation of ecosystems worldwide for the benefit of both people and nature. A 10-year drive for restoration, was called upon to speed up action for reaching the goals of Paris Agreement, and the Sustainable Development Goals.

Ecosystem Restoration for a Sustainable Development

The need to increase the understanding of and develop technology and methods…

Enaforsholmskursen 2025 – Bekväma äventyr vid fjällets fot och älvens strand!

   

Enaforsholmskursen 2025 – Bekväma äventyr vid fjällets fot och älvens strand!

  Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien inbjuder till en oförglömlig veckolång sommarkurs vid…

Högtidssammankomst 2025/Commemorative Meeting 2025

28/1: Högtidssammankomsten hålls den 28 januari 2025 i Stockholms Stadshus./The Commemorative Meeting is held on 28 January, 2025, in Stockholm City Hall.

Högtidssammankomst 2025/Commemorative Meeting 2025

28/1: Högtidssammankomsten hålls den 28 januari 2025 i Stockholms Stadshus./The Commemorative Meeting…

Med livsmedel i centrum

6/2: Formas finansierar åtta livsmedelscentrum inom ramen för det nationella forskningsprogrammet för livsmedel. De delar med sig av sina erfarenheter vid detta seminarium.

Med livsmedel i centrum

6/2: Formas finansierar åtta livsmedelscentrum inom ramen för det nationella forskningsprogrammet för…