Aktionsplanen för Östersjön, ”Baltic Sea Action Plan” (BSAP), undertecknades 2007 av alla Östersjöns kuststater. Planen kräver omfattande åtgärder för minskad belastning med näringsämnen där målet är att nå en näringsstatus motsvarande den som rådde under tidigt 1950-tal. Sveriges åtgärdsprogram är ambitiöst och kommer att medföra betydande samhällskostnader.
Kunskapen om åtgärdernas konsekvenser är ofullständig och det finns frågetecken kring effektiviteten. Dessutom ifrågasätts om de åtgärder som föreslås verkligen är tillräckliga eller tvärtom rentav onödigt kraftfulla för att nå målet. Alla modellberäkningar av Östersjöns tillstånd och framtagandet av de olika ländernas beting innehåller osäkerheter. Hur påverkar sådana osäkerheter politiska beslut och utformningen av åtgärdsprogrammen? Finns det en motsättning mellan åtgärder för att förbättra kustzonen enligt vattendirektivets krav och åtgärder avsedda att förbättra Östersjön enligt BSAP:s ? Kan arbetet läggas upp så att säkrare och mer kostnadseffektiva åtgärder genomförs först, eller är tidramen så snäv att alla fronter måste angripas samtidigt?
Workshopen ska diskutera dessa frågor och bland annat försöka ge svar på om de föreslagna åtgärderna erbjuder någon möjlighet att nå de mål som satts för minskad näringsbelastning i Östersjön. Är BSAP:s fördelning av minskningsåtagandena ekonomiskt rimlig? Bör alternativa eller kompletterande åtgärder övervägas?
Vid detta möte vill vi vetenskapligt lyfta fram det som hittills gjorts inom BSAP, vad vi vet idag, om var osäkerheterna finns i metoder och analyser och inom vilka områden vi behöver mer kunskap för att komma snabbare framåt i arbetet.
Arbetet för en friskare Östersjö har pågått i decennier och vi tror att det är viktigt att bredda diskussionerna. Därför bjuder vi in forskare, uppdragsgivare för forskning, tjänstemän och förtroendevalda vid myndigheter, organisationer och departement till denna workshop.
Moderator: Fredrik Hannerz
08.30 Samling med kaffe
09.00 Inledning Åke Barklund, Akademisekreterare och VD, KSLA
09.10 BSAP, hur går processen vidare Ida Reutersvärd, Sveriges Hea of Delegation vid Helcom
09.40 Är BSAP alltför pessimistisk – vad indikerar massbalansmodellerna? Andreas Bryhn, Uppsala universitet
10.25 Kort paus med kaffe och frukt
10.40 Behövs fler modeller av Östersjöns eutrofiering? Markus Meier, SMHI och Stockholms universitet
11.45 Paneldiskussion om modeller som beslutsstöd för HELCOM Moderator Fredrik Hannerz, Miljödepartementet
12.10 Lunch i Oscars källare i huset
13.10 Kan vi lita på belastningssiffrorna för Östersjön? Håkan Staaf, Naturvårdsverket
13.55 Ger kväverening bättre vattenkvalitet i Östersjön? Ulf Larsson, Stockholms universitet.
14.40 Kaffe
15.10 Hur effektivt är BSAP? Ett ekonomiskt perspektiv Ing-Marie Gren, SLU
15.55 Har vi styrmedlen att genomdriva BSAP? Vilken roll spelar EU-direktiven? Lena Gipperth, Göteborgs universitet
16.40 Sammanfattning och slutsatser
17.00 Seminariet avslutas
10-11/10: Hur ser processen ut när man restaurerar en våtmark med hänsyn till exempelvis biologisk mångfald, vattenhushållning, klimatpåverkan och sociala värden? Det är ämnet för årets Caseutmaning.
10-11/10: Hur ser processen ut när man restaurerar en våtmark med hänsyn…
18/9: Hur norra Sverige kan bidra till landets livsmedelsförsörjning är frågan som diskuteras vid seminariet.
18/9: Hur norra Sverige kan bidra till landets livsmedelsförsörjning är frågan som…
28/8: Genom historiska lärdomar belyser författarna dagens situation och de pågående ansträngningarna att återuppbygga en fungerande beredskap.
28/8: Genom historiska lärdomar belyser författarna dagens situation och de pågående ansträngningarna…
20/8: Forskare från FOI:s nya kunskapscentrum för livsmedelsberedskap berättar om arbetet inom de fyra fokusområdena – kemisk-, biologisk-, ekonomisk- samt informationskrigföring.
20/8: Forskare från FOI:s nya kunskapscentrum för livsmedelsberedskap berättar om arbetet inom…