Beredskap och ny teknik – sårbarheter och möjligheter

Caseutmaning

KSLA:s Caseutmaningar innehåller en blandning av inspirationsföreläsningar, studiebesök, grupparbeten och presentationer. Med stöd från projektgrupp, experter och föreläsare arbetar deltagarna tillsammans i mindre grupper för att skapa lösningar på årets utmaning. Som avslutning presenteras resultatet av arbetet för intressenter och experter inom området. Caseutmaningen ger dig möjlighet att utveckla ditt tänkande att hitta innovativa lösningar på komplexa problem. Du får också tillfälle att bygga värdefulla relationer inför framtiden!


Beredskap och ny teknik – sårbarheter och möjligheter Mer information
Mer information

Staten och civilsamhället bär ansvar för beredskap och beredskapsförhöjande lösningar. Försörjningssystemet förutsätter tillgång till insatsvaror samt fungerande produktion, distribution och handel. Det finns därför mycket utrymme för sårbarheter. Ny teknik kan vara beredskapshöjande men samtidigt skapa nya sårbarheter som måste hanteras och därför krävs kreativitet men också eftertanke om beredskapsförmågan ska höjas. Covid-19-pandemin och Rysslands invasionskrig av Ukraina har tydliggjort sårbarheter i globala handelsflöden och beredskapsfrågan i Sverige har fått ökad uppmärksamhet som följd. Hur kan svensk produktion och konsumtion upprätthållas i tider påverkade av oförutsedda störningar? Hur länge kan befolkningen mättas och i vilken grad kan svensk tillverkning bibehållas vid brist på nödvändiga insatsvaror?

Uppgiften i årets Caseutmaning är att identifiera hur ny teknik kan bidra till att göra försörjningssystemet mer förberett på kriser. Ditt uppdrag är att gruppvis med de andra deltagarna, lyfta fram förslag på lösningar för att säkerställa en långsiktigt hållbar beredskap och försörjningsförmåga. För att lösa utmaningen behöver vi deltagare med olika kompetenser och bakgrunder, för att ni tillsammans, på ett nytänkande sätt, ska lösa situationen.

Välkommen med din intresseanmälan till årets Caseutmaning du som är i slutet av din utbildning, nyutbildad eller i början av ditt arbetsliv!


Norra Sverige som livsmedelsproducent

18/9: Hur norra Sverige kan bidra till landets livsmedelsförsörjning är frågan som diskuteras vid seminariet.

Norra Sverige som livsmedelsproducent

18/9: Hur norra Sverige kan bidra till landets livsmedelsförsörjning är frågan som…

Beredskap är det nya gröna: vad historien lär oss om de areella näringarnas betydelse

28/8: Genom historiska lärdomar belyser författarna dagens situation och de pågående ansträngningarna att återuppbygga en fungerande beredskap.

Beredskap är det nya gröna: vad historien lär oss om de areella näringarnas betydelse

28/8: Genom historiska lärdomar belyser författarna dagens situation och de pågående ansträngningarna…

Save-the-date: Hur skyddar vi livsmedelsförsörjningen mot antagonistiska hot?

20/8: Forskare från FOI:s nya kunskapscentrum för livsmedelsberedskap berättar om arbetet inom de fyra fokusområdena – kemisk-, biologisk-, ekonomisk- samt informationskrigföring.

Save-the-date: Hur skyddar vi livsmedelsförsörjningen mot antagonistiska hot?

20/8: Forskare från FOI:s nya kunskapscentrum för livsmedelsberedskap berättar om arbetet inom…

Solceller i den svenska skogen – nuläge, framtid och kunskapsbehov

16/6: Solkraften kan byggas ut snabbare än andra kraftslag och lyfts fram som ett viktigt alternativ i klimatomställningen.

Solceller i den svenska skogen – nuläge, framtid och kunskapsbehov

16/6: Solkraften kan byggas ut snabbare än andra kraftslag och lyfts fram…