Medlemsländerna i EU har enats om en successiv klimatsmartare energianvändning med inriktning mot ökad andel förnybar energi och effektivisering. Det är förmodligen så att effektiviteten i vår energianvändning är den viktigaste komponenten framöver. Det finns förutsättningar att kontinuerligt öka verkningsgraden i energisystemet och därmed reducera energiläckagen. Med detta ökar också möjligheten att öka andelen förnybar energi av energitillförseln.
Utvecklingen i Sverige sedan 1970-talet är remarkabel. Oljeanvändningen dominerade då energi-tillförseln men redan nu täcker den förnybara energin nästan hälften av våra behov. Detta är en följd av både politiska beslut som koldioxidavgifter och elcertifikat men också av det faktum att energianvändningen är på ungefär samma nivå idag som för dryg 40 år sedan. Om energibehoven följt den tidens officiella prognoser hade de förnybara källornas andel förmodligen varit avsevärt lägre.
En utgångspunkt för denna konferens är att se på möjligheterna att ytterligare öka verkningsgraden i energisystemet. Programmet innehåller intressanta föredrag, men ger också utrymme för givande och spänstiga diskussioner!
Moderator Hans Nilsson, ordförande i EnergiEffektiviseringsFöretagen, EFF
9/5: Vad skulle krävas för att biokrediter ska bli ett effektivt bidrag för att skydda den biologiska mångfalden?
9/5: Vad skulle krävas för att biokrediter ska bli ett effektivt bidrag…
14/5: Allmänhetens bild av genteknik och GMO har ändrats visar Gentekniknämndens studie.
8/5: Nationell resurs för marin forskning, miljöövervakning, utbildning och miljöundersökningar.
13/5: Det finns ofta ett underskott av vetenskapligt grundad kunskap i debatten kring dessa svåra avvägningar. Borde inte forskarnas och forskningsresultatens roll i samhällsdebatten stärkas?
13/5: Det finns ofta ett underskott av vetenskapligt grundad kunskap i debatten…