Vid Jordbruksavdelningens sammankomst belyser vi frågan kring möjligheterna för svensk växtnäringsförsörjning i ett brett perspektiv. Behöver Sverige formulera en växtnäringsstrategi som en del av en uppdaterad Livsmedelsstrategi för ökad produktion och försörjningsförmåga?
Rysslands pågående krig mot Ukraina, EU:s energikris och klimatomställningen aktualiserar den svenska livsmedelskedjans växtnäringsförsörjning. Handelsrestriktioner gentemot Ryssland, som är en av världens ledande exportörer av handelsgödsel och naturgas, medför kraftigt stigande priser på europeisk växtnäring inför kommande växtodlingssäsong.
Samtidigt med det akuta skeendet har det sedan några år påbörjats en förflyttning av handelsgödseltillverkning med fossilfria metoder. Sverige är i nuläget ett av fåtal länder i Europa som saknar tillverkning av handelsgödsel, men nu aktualiseras frågan genom tillgång på växtnäringskällor till både fosfor och kalium samt fossilfri energi för tillverkning av kvävegödsel.
Vilka möjligheter och utmaningar ställs vi inför på både kort och lång sikt avseende växtnäringsförsörjning? Vilka är lösningarna? Kan man förena en hållbar klimatomställning av svenskt lantbruk med ökad försörjningsförmåga? Vilka är aktörerna och lösningarna? Räcker Sveriges elenergi för tillverkning av kvävegödsel? Vilken roll spelar den organiska växtnäringen på kort och lång sikt samt kan mer göras för att öka effektivitet och tillgången?
Sammankomsten inleds med kaffe kl 15 och en kort formell del för akademiens ledamöter kl 15.30. Mötet hålls i Plenisalen och kommer som vanligt att kunna följas digitalt. (Länken mejlas ut dagen före mötet.)
Välkommen!
12/12: Det nya strategiska ramverket för den närmaste fyraårsperioden liksom mottagarna av akademiens priser och belöningar samt våra 21 nya svenska ledamöter och hedersledamot presenteras vid årets sista sammankomst. Välkomna!
12/12: Det nya strategiska ramverket för den närmaste fyraårsperioden liksom mottagarna av…
27/1: Meet our newly elected international felllows at the seminar ”Global Outlook”. They will introduce themselves and their research, expertise and experiences.
27/1: Meet our newly elected international felllows at the seminar "Global Outlook".…
4/12: Ett KSLA-projekt som sträcker sig från regleringsjordbruket till inträdet i EG/EU belyser omvandlingen av svensk jordbrukspolitik.
4/12: Ett KSLA-projekt som sträcker sig från regleringsjordbruket till inträdet i EG/EU…
3/12: Vilka utmaningar, behov och möjligheter finns och behövs för svensk livsmedelsproduktion? Välkommen till samtal med landsbygdsministern och glöggmingel på KSLA.
3/12: Vilka utmaningar, behov och möjligheter finns och behövs för svensk livsmedelsproduktion?…