EU och skogen – en uppdatering med fokus på implementeringen

Hybridseminarium

Ett stort antal rättsakter som berör skogen och skogsbruket i Sverige har nyligen beslutats av EU eller befinner sig i slutet av beslutsprocessen.


EU och skogen – en uppdatering med fokus på implementeringen Mer information
Mer information

Det handlar om skogen som kolsänka, förnyelsebar energi, naturrestaurering, importrestriktioner för varor vars produktion orsakat skogsskövling, skogsövervakning mm

De ursprungliga förslagen från EU kommissionen har förändrats under behandlingen i ministerrådet och parlamentet. Hur blev de slutliga besluten? Vad kommer de att innebära för den svenska skogen?

Vilka tekniska detaljer eller andra frågor återstår att konkretisera? Hur kommer implementeringen i Sverige att gå till?

För att belysa dessa frågor och ge en samlad bild av de viktigaste rättsakterna arrangerar KSLA ett seminarium/webinar den 27 november kl 9.30–12.30.

Under de senaste tre åren har KSLA aktivt följt beslutsprocessen för de viktigaste rättsakterna och gjort inspel till EU kommissionens öppna samråd. Vi har markerat att vi delar målsättningarna både när det gäller skydd av klimat och biologisk mångfald samt att vi har förståelse för att bindande lagstiftning behövs för att EU ska kunna leva upp till sina åtaganden enligt FN konventionerna om klimat och biologisk mångfald. Men vi har också haft kritiska synpunkter på det vetenskapliga underlaget som varit för snävt och inte tagit tillräcklig hänsyn till de stora variationerna mellan olika länders skogstyper inom EU. Dessutom har de rapporter som utgjort underlag ofta varit interna rapporter som inte utsatts för öppen granskning. Vi har även pekat på brister när det gäller konsekvensbeskrivningar.

De här rättsakterna har olika utgångspunkter men berör alla skogen. Vad innebär de tillsammans för skog och skogsbruk i Sverige? Kan vi vänta oss ett samlat grepp och kommer vi att kunna följa genomförandeprocessen?

Vid seminariet medverkar representanter för Regeringskansliet och berörda myndigheter samt miljömålsberedningen. Vi har också bjudit in finska regeringstjänstemän för att få en beskrivning av hur vårt grannland med liknande skogliga förutsättningar genomför rättsakterna. Några av våra ledamöter som varit med i arbetet med att göra inspel kommer att lyfta fram aspekter som är relevanta för genomförandet. Vi avslutar med en politikerpanel.


Evidensbaserade beslutsprocesser – en framkomlig väg för skogssektorn?

14/11: Möjligheter och problem med metoder och modeller på det skogliga området kommer att belysas, liksom de mera generella frågorna i tiden kring svårigheter för vetenskapliga tänkesätt att få genomslag.

Evidensbaserade beslutsprocesser – en framkomlig väg för skogssektorn?

14/11: Möjligheter och problem med metoder och modeller på det skogliga området…

Spatial Ecology of Rotational and Continuous Cover Forestry in Boreal Landscapes

12/11: Professor Dan Binkley presents a new study on the theme continuous cover forestry in boreal landscapes.

Spatial Ecology of Rotational and Continuous Cover Forestry in Boreal Landscapes

12/11: Professor Dan Binkley presents a new study on the theme continuous…

Human Behavior and Biohazards in the Livestock Sector – the good and the bad

29/10: Focus on biohazards in the animal sourced food chain, in national and international perspectives.

Human Behavior and Biohazards in the Livestock Sector – the good and the bad

29/10: Focus on biohazards in the animal sourced food chain, in national…

Antibiotika utan bismak – läkemedelstillverkningens roll

29/11: Ökande antibiotikaresistens är ett av de tio största globala hoten mot människors hälsa. För att bromsa utvecklingen måste mer göras inom flera områden.

Antibiotika utan bismak – läkemedelstillverkningens roll

29/11: Ökande antibiotikaresistens är ett av de tio största globala hoten mot…