Vad styr oss när vi väljer ståndpunkt i en fråga? Vi påverkas av fakta, forskning och beprövad erfarenhet, ideologi, värderingar och omdöme, förutfattade meningar, fördomar och försiktighetsprinciper. Vi tenderar att söka oss till källor som bekräftar det vi redan tror på och undviker källorna som går emot vår egen övertygelse. Har det alltid varit så – eller har det nya informationslandskapet ändrat vårt beteende? Vad styr oss – eller blir vi styrda – när vi söker information? Och vilket ansvar har media för hur vi uppfattar fakta?
Under mänsklighetens långa historia har det haft ett överlevnadsvärde för individen att – ofta omedvetet – prioritera samhörighet, tillit och ställning i gruppen. Ofta samman-faller grupptillhörighet med vår ambition att förstå verkligheten på ett ovinklat sätt. När det inte gör det har det förväntats av oss att prioritera grupptillhörighet framför att kompromisslöst söka den osminkade sanningen. Denna genetiska benägenhet har gått i arv till oss idag, och bidrar antagligen till utvecklingen av en rad samhälleliga utmaningar, från konspirationsteorier om miljö och klimat till inkonsekvensen på alla samhällsnivåer när det gäller att hantera de miljö- och klimatproblem som vi vet finns och är brännande.
Forskningens uppgift är att ta fram fakta. Men hur förankrar vi fakta i dagens samhälle för att den ska få betydelse och genomslagskraft? Varför verkar inte vetenskaplig kunskap alltid leda till handling när det gäller samtidens mest ödesdigra frågor? Hur uppstår faktaförnekande och medveten manipulation och vilket ansvar har forskarna själva för situationen vi befinner oss i? Forskningens roll i samhället har förändrats. Hur kan forskare genom att tänka annorlunda skapa tillit och vad betyder dessa insikter och kunskaper för KSLA och de gröna och blå näringarna, nu och i framtiden?
Välkommen! ————————————————————————- DOKUMENTATION från mötet På grund av tekniska problem fungerade det inte att Zoominspela från mötet. Istället gjordes ett referat med hjälp av minnesanteckningar, chat-bot och Google translate ————————————————————————-
Material till sammanträde och sammankomst (för ledamöter).
Protecting and restoring nature and ecosystems touches the very lifeblood of our societies and economies. Nature and ecosystems make up our life support system, and without conscious efforts to protect and restore nature, the economic system will erode step by step. By the declaration of the UN Decade on Ecosystem Restoration in 2021, governments have recognized the need to prevent, halt and reverse the degradation of ecosystems worldwide for the benefit of both people and nature. A 10-year drive for restoration, was called upon to speed up action for reaching the goals of Paris Agreement, and the Sustainable Development Goals.
The need to increase the understanding of and develop technology and methods…
Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien inbjuder till en oförglömlig veckolång sommarkurs vid…
28/1: Högtidssammankomsten hålls den 28 januari 2025 i Stockholms Stadshus./The Commemorative Meeting is held on 28 January, 2025, in Stockholm City Hall.
28/1: Högtidssammankomsten hålls den 28 januari 2025 i Stockholms Stadshus./The Commemorative Meeting…
6/2: Formas finansierar åtta livsmedelscentrum inom ramen för det nationella forskningsprogrammet för livsmedel. De delar med sig av sina erfarenheter vid detta seminarium.
6/2: Formas finansierar åtta livsmedelscentrum inom ramen för det nationella forskningsprogrammet för…