Stiftelsen Rättsfonden arrangerar ett komparativt seminarium om grundlagsskyddet för äganderätten i Norden på KSLA. Det tar sin utgångspunkt i hur respektive nordiskt land skyddar äganderätten i grundlagarna (egendomsskyddet) och vilka rättsfrågor som har aktualiserats under senare tid som rör detta skydd. Det kan röra sig om så disparata frågor som hur fast respektive lös egendom skyddas, vilken slags egendom som skyddas, under vilka olika förutsättningar som ingrepp i äganderätten kan ske, vilken betydelse som proportionalitetsprincipen har för denna rättighets förverkligande och slutligen hur ersättningsrätten är reglerad och fungerar i praktiken.
Utgångspunkten för en nordisk diskussion är allt som oftast att våra respektive grundlagar ser ut och fungerar i princip på ungefär samma sätt. Men vid närmare studium upptäcks ofta att vi har (förutom likheter förstås) flera skillnader vad avser hur grundlagen är utformad och hur den fungerar i praktiken. En fråga som därför också är relevant att ta upp är den om hur domstolarna utövar sin lagprövning.
I svensk rätt har flera äganderättsliga frågor varit föremål för diskussion under senare tid. Det gäller t.ex. förslaget om vinster i välfärden, förekomsten av ersättningsrätt vid avverkningsförbud av skog och i samband med olika miljörättsliga regleringar, beslut om biotopskydd liksom kommersiell allemansrätt och dess gränser.
I Norge har frågan om ”tariffnedsettelser i gasstransportsystemer men også noen saker om justering av festeavgifter og pensjoner” varit uppe för rättslig prövning.
I Danmark ”foreligger en omfangsrig retpraksis om den konstitutionelle beskyttelse af ejendomsretten. Flere af retssagerne har vedrørt beskyttelse af kommercielle investeringer. Endvidere har det i de senere år været diskuteret, om beskatning i særlige tilfælde kan udgøre ekspropriation.”
I Finland har ”egendomsskyddet haft en viktig roll särskilt i riksdagens grundlagsutskott som övervakar lagförslagets grundlagsenlighet. Ofta har det varit fråga om begränsningar av ägarens möjligheter att bestämma över sin egendom. Egendomsskyddet omfattar också avtalsförhållandens fortbestånd, även om förbudet mot retroaktiva ingrepp i avtalsförhållandens okränkbarhet inte är absolut i grundlagsutskottets praxis.”
Seminariet utgör en inledning på ett nordiskt forskningssamarbete som rör grundlagsskyddet för äganderätten i Norden och syftet är att samarbetet ska utmynna i en skrift i ämnet år 2019.
Följande grundlagsexperter deltar med inledningsanföranden:
Moderator: doktoranden Evelina Englund
Varmt välkomna! Stiftelsen Rättsfonden
Seminariet och lunchen är kostnadsfria.
28/1: Högtidssammankomsten hålls den 28 januari 2025 i Stockholms Stadshus./The Commemorative Meeting is held on 28 January, 2025, in Stockholm City Hall.
28/1: Högtidssammankomsten hålls den 28 januari 2025 i Stockholms Stadshus./The Commemorative Meeting…
12/12: Det nya strategiska ramverket för den närmaste fyraårsperioden liksom mottagarna av akademiens priser och belöningar samt våra 21 nya svenska ledamöter och hedersledamot presenteras vid årets sista sammankomst. Välkomna!
12/12: Det nya strategiska ramverket för den närmaste fyraårsperioden liksom mottagarna av…
27/1: Meet our newly elected international felllows at the seminar ”Global Outlook”. They will introduce themselves and their research, expertise and experiences.
27/1: Meet our newly elected international felllows at the seminar "Global Outlook".…
15/1: Mission Soil syftar till att öka förståelsen för jordhälsans betydelse och generera ny kunskap som omsätts i praktiken. Vinnova, Formas och KSLA samarrangerar ett seminarium för att diskutera frågan.
15/1: Mission Soil syftar till att öka förståelsen för jordhälsans betydelse och…