Hållbar intensifiering i växt- och djurproduktion

Akademisammankomst

Hållbar intensifiering i växt- och djurproduktion Mer information
Mer information
Endast för akademiledamöter och särskilt inbjudna.

Hållbar intensifiering i växt- och djurproduktionen – ett möte med spaning in i framtiden

Målet med hållbar intensifiering är att öka den livsmedelsproduktion som sker på befintlig jordbruksmark och samtidigt minimera belastningen på miljön.

Globalt sett är vi på väg mot 9 miljarder invånare år 2050. Hållbar intensifiering är ett sätt att möta de utmaningar som ökad efterfrågan på livsmedel från en växande global befolkning ger i en värld där mark, vatten, energi och andra insatsvaror är en bristvara och ibland används på ett ohållbart sätt.

Alla insatser som görs för att ”intensifiera” livsmedelsproduktionen måste motsvaras av ett samlat fokus på att göra det hållbart. Om vi inte gör det är risken att vi undergräver vår förmåga att fortsätta producera mat i framtiden.

Frågan är hur vi i Sverige kan omsätta begreppet hållbar intensifiering till våra förhållanden. Vad finns det för möjligheter till produktionsökningar?

Inom växtodlingen handlar det om skördarnas storlek, odlingssäkerhet, möjlighet att odla fler grödor per år och odlingssystem.

I mjölk- och grisproduktionen är frågeställningarna lika många och i alla system måste det till ny teknik, nya innovationer och ett brett stöd av forskning och rådgivning.

Hur ser möjligheterna ut för integration mellan animalieproduktionen och växtodlingen, vilka kretslopp är möjliga, och vad kan bioenergin spela för roll?

För mer information och program, se ovanstående PDF-inbjudan

→ Webbsändning:

Vi rekommenderar att du har den senaste versionen av Microsoft Silverlight installerad.
Kontrollera din installation av Silverlight här: www.microsoft.com/getsilverlight/
Obs! Du kan se inspelningen endast med Internet Explorer och Mozilla Firefox.


Sverige och de areella näringarna i EU 30 år

10/6: Med ett halvdagsseminarium uppmärksammar KSLA Sveriges EU-medlemskaps historia, samtid och framtid, med fokus på den gröna sektorn.

Sverige och de areella näringarna i EU 30 år

10/6: Med ett halvdagsseminarium uppmärksammar KSLA Sveriges EU-medlemskaps historia, samtid och framtid,…

Save-the-date: Skog för rekreation och välbefinnande – skogsexkursion i Stockholm med omnejd

30/9-1/10: Kan och ska vi anpassa skötseln av skog för människors trivsel? Vilka är skogarna där vi trivs med alla de aktiviteter som vi vill göra i skogen? Välkommen på exkursion med KSLA!

Save-the-date: Skog för rekreation och välbefinnande – skogsexkursion i Stockholm med omnejd

30/9-1/10: Kan och ska vi anpassa skötseln av skog för människors trivsel?…

Vilka omvälvande förändringar leder AI-utvecklingen till inom de areella näringarna?

3/6: AI-utvecklingen går snabbt och påverkar näringslivet och samhällslivet på många områden. KSLA bjuder in till ett seminarium för att beskriva AI-landskapet inom de areella näringarna och precisera frågor for fortsatt utveckling.

Vilka omvälvande förändringar leder AI-utvecklingen till inom de areella näringarna?

3/6: AI-utvecklingen går snabbt och påverkar näringslivet och samhällslivet på många områden.…

Enaforsholmskursen 2025 – Bekväma äventyr vid fjällets fot och älvens strand!

   

Enaforsholmskursen 2025 – Bekväma äventyr vid fjällets fot och älvens strand!

  Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien inbjuder till en oförglömlig veckolång sommarkurs vid…