Hur tillföra jordbruket mer biologisk mångfald?

Rundabordsmöte

Fler konkreta åtgärder för att öka inslaget av biologisk mångfald i jordbrukslandskapet är en fråga av hög aktualitet. Det presenteras just nu ett nytt stöd-/ersättningsprogram från Jordbruksverket för att främja detta inslag som en del i att fokusera på ett hållbart brukande.

För särskilt inbjudna.


Hur tillföra jordbruket mer biologisk mångfald? Mer information
Mer information

Den biologiska mångfalden har alltid utgjort ett naturligt inslag i jordbruket. Under de senaste 50 åren har bilden starkt förändrats. Ensidiga växtföljder, stora fält med obetydliga kantzoner och mycket stora maskiner med hög avverkning är några exempel på faktorer som bidragit till att utarma inslaget av biologisk mångfald. I många sammanhang påtalas den dramatiska nedgången av de typiska karaktärsfåglarna i jordbrukslandskapet, som exempelvis stare, vipa och rapphöna; ett tydligt exempel på förändrat, utarmat inslag av biologisk mångfald ovan mark. Det finns även anledning att beakta förhållandena för biologisk mångfald som råder under mark.

Förekomsten av pollinatörer är avgörande för skörden i många jordbruksgrödor. Inga pollinatörer, ingen vitklöverfröskörd. Ett rationellt och storskaligt brukande är med stor sannolikhet ett bestående inslag. Detta kommer vara givna inslag när vi, enligt tagna beslut, ska tillämpa odlingssystem och produktionsförhållanden som inriktas mot hållbar intensifiering.

Detta rundabordssamtal syftar till att titta igenom nuläget för jordbruksområdet och ta reda på vad som utgör svaga länkar när det gäller att förverkliga olika åtgärder. Paletten av möjliga åtgärder är omfattande men det behövs en betydande insats för att nå resultat på gårdarna. En intressant och avgörande del utgör stegen med information och motivation för att vara förändringsbenägen och därmed villig att fatta beslut om konkreta åtgärder. En annan del utgör arbete på en enskild gård i förhållande till arbete i en grupp gårdar för att därmed tillföra ökad dynamik och beslutsamhet.


Våtmarkernas roll i ett hållbart samhälle

10-11/10: Hur ser processen ut när man restaurerar en våtmark med hänsyn till exempelvis biologisk mångfald, vattenhushållning, klimatpåverkan och sociala värden? Det är ämnet för årets Caseutmaning.

Våtmarkernas roll i ett hållbart samhälle

10-11/10: Hur ser processen ut när man restaurerar en våtmark med hänsyn…

Norra Sverige som livsmedelsproducent

18/9: Hur norra Sverige kan bidra till landets livsmedelsförsörjning är frågan som diskuteras vid seminariet.

Norra Sverige som livsmedelsproducent

18/9: Hur norra Sverige kan bidra till landets livsmedelsförsörjning är frågan som…

Beredskap är det nya gröna: vad historien lär oss om de areella näringarnas betydelse

28/8: Genom historiska lärdomar belyser författarna dagens situation och de pågående ansträngningarna att återuppbygga en fungerande beredskap.

Beredskap är det nya gröna: vad historien lär oss om de areella näringarnas betydelse

28/8: Genom historiska lärdomar belyser författarna dagens situation och de pågående ansträngningarna…

Save-the-date: Hur skyddar vi livsmedelsförsörjningen mot antagonistiska hot?

20/8: Forskare från FOI:s nya kunskapscentrum för livsmedelsberedskap berättar om arbetet inom de fyra fokusområdena – kemisk-, biologisk-, ekonomisk- samt informationskrigföring.

Save-the-date: Hur skyddar vi livsmedelsförsörjningen mot antagonistiska hot?

20/8: Forskare från FOI:s nya kunskapscentrum för livsmedelsberedskap berättar om arbetet inom…