Inte av bröd och brädor allena– ett samtal om skönhetens betydelse i landskapet

Seminarium

Inte av bröd och brädor allena– ett samtal om skönhetens betydelse i landskapet Mer information
Mer information

Har vackra landskap någon kraftfull försvarsadvokat i en tid när jord och skog förväntas leverera bröd, brädor och bränsle i en omfattning som aldrig tidigare?

Varmt välkomna till ett samtal om skönhetens betydelse i landskapet! Jenny Jewert har på uppdrag av KSLA:s kommitté för hållbar utveckling skrivit ”Inte av bröd och brädor allena”, en essä som tar läsaren på besök till Frödings landskap, pittoreska fjällmiljöer och soptippar som förvandlats till populära utflyktsmål.

  • Vad är vacker natur? Ligger skönheten i betraktarens öga, eller har landskapsarkitekten, naturvårdaren, skogs- och agrarhistorikern och konstnären tolkningsföreträde?
  • Är vi biologiskt programmerade att tilltalas av vissa miljöer eller växlar våra landskapspreferenser lika kvickt som modet inom konfektion och inredning?
  • Hur har vår syn på vad som är vackra landskap förändrats över tid?

Efter författarens presentation och reflexioner från tre inbjudna kommentatorer inbjuds deltagarna att delta i samtalet, som kommer att spänna över många spännande frågeställningar och historiska, filosofiska och evolutionsbiologiska perspektiv.

Jenny Jewert är skribent och journalist med inriktning mot vetenskap, miljö och politik; Nils Uddenberg är professor och författare; Carola Wingren är professor i landskapsarkitektur vid SLU, Alnarp och Mats Rosenberg är kommunbiolog i Örebro kommun

Program

Moderator  Annika Åhnberg, ordförande KSLA:s kommitté för hållbar utveckling

   
17.00 Välkomna, moderator Annika Åhnberg 
17.05 Inte av bröd och brädor allena
Jenny Jewert
17.20 Reflexioner
Nils Uddenberg
Carola Wingren
Mats Rosenberg
18.00 Diskussion
Panel och övriga deltagare
19.00 Mingel med fortsatt informellt samtal i Oscars källare