Mat för dagen och tak över huvudet – det är sådant som har bekymrat människan i alla tider. Hon har också gjort sig föreställningar om ett gott liv och en värdig vardag. För detta har hon varit beredd att kämpa – om resursutrymmet och om en rimlig och rättvis fördelning av allt det som hon har bemödat sig om och skapat.
Allt detta kan kallas ekonomi, som under långa tider var synonymt med begreppet hushållning. I Sverige går det att följa det ekonomiska tänkandet inom befolkningen i skrifter och dokument från Heliga Birgittas tid och framåt.
Boken Jordpäron, med historikern och publicisten Anders Björnsson och professorn i ekonomisk historia Lars Magnusson som redaktörer, presenterar dem i rikt urval. Källtexterna kommenteras i essäer skrivna av specialister på olika epoker i svensk historia.
Jordpäron ges ut av Bokförlaget Atlantis och kan läsas som en pendang till den idéhistoriska läseboken Gyllene äpplen som utkom 1991 (red. S. Widmalm). I Jordpäron står de ekonomiska idéerna i fokus: hur jorden ska brukas, handeln ordnas, framsteg åstadkommas och hur folkets välfärd ska säkras.
Kaffe och smörgås i Oscars källare kl. 17.30–18.00
Moderator: Anders Björnsson, publicist och historiker
Välkomsthälsning och inledning Åke Barklund, akademiens sekreterare och VD
Presentation av projektet Jordpäron Lars Magnusson, professor i ekonomisk historia, Uppsala universitet
Reflexioner av författare kring boken och projektet Ylva Hasselberg, professor i ekonomisk historia, Uppsala universitet Mats Morell, professor i ekonomisk historia, Stockholms universitet.
Synpunkter på boken Janken Myrdal, professor i agrarhistoria, SLU Olle Josephson, professor i nordiska språk, Stockholm universitet.
Panelsamtal Samtal om projektet och dess betydelse mellan föredragshållarna och med inlägg från auditoriet under ledning av Anders Björnsson.
Ca 20.00 Mingel i Oscars källare med vin och snittar. Boken finns till försäljning till förmånligt pris.
Anmälan: www.kslab.ksla.se Obs, obligatorisk anmälan senast den 1 juni.
29/11: Ökande antibiotikaresistens är ett av de tio största globala hoten mot människors hälsa. För att bromsa utvecklingen måste mer göras inom flera områden.
29/11: Ökande antibiotikaresistens är ett av de tio största globala hoten mot…
10/10: Ett starkare formellt skydd för jordbruksmarken i Sverige – är det nödvändigt, eller klarar vi oss bra med nuvarande lagar och planeringsinstru-ment? Välkommen till överläggning på KSLA!
10/10: Ett starkare formellt skydd för jordbruksmarken i Sverige – är det…
4/11: Ungdomsutskottet bjuder in till öppet hus och panelsamtal med fokus på mat, framtid och kompetensförsörjning.
4/11: Ungdomsutskottet bjuder in till öppet hus och panelsamtal med fokus på mat,…
25/11: Fler konkreta åtgärder för att öka inslaget av biologisk mångfald i jordbrukslandskapet är en fråga av hög aktualitet och där i fokus vid detta rundabordssamtal.
25/11: Fler konkreta åtgärder för att öka inslaget av biologisk mångfald i…