Klimatsmart eller ekobov? Utmaningar för hjortvilt i Sverige

Extern arrangör

Klimatsmart eller ekobov? Utmaningar för hjortvilt i Sverige Mer information
Mer information

Seminariet webbsänds via denna länk.

Klimatsmart eller ekobov? Utmaningar för hjortvilt i Sverige

Välkommen till ett seminarium om hjortviltets klimatpåverkan och plats i ekosystemet. Vi hör ofta att viltkött i allmänhet är ett klimatsmart alternativ. Men hur är det med hjortvilt? Vilken plats har hjorten i svenska hjorthägn och fribetande marker? Hur ser framtidens forskning på vilt ut – vilka kunskaper bör utvecklas? Hur kan vilt och viltkött vara en del i ett hållbarhetsperspektiv?

Program & innehåll

Viltköttets klimatpåverkan
Det finns mycket åsikter kring viltköttet och klimat, men det har saknats ordentliga studier av viltköttets faktiska klimatpåverkan. Vi har beräknat klimatavtrycket för kött från dovhjort i hägn och från vildsvin, och lyft fram hur hjortuppfödningen kan bli klimatsmart.
Maria Berglund, Agronom, Tekn.Dr. Hushållningssällskapet Halland

Hjortbetets ekosystemeffekter
Vilka ekosystemtjänster och ekosystemeffekter har hjortbete i landskapsbilden och kulturlandskapet? Vi har kartlagt vilka ekosystemtjänster- och effekter hjortviltet skapar för odlingslandskapet, biologiska mångfalden och lokala och regionala verksamheter.
John Strand, Biolog, Fil.Dr. Hushållningssällskapet Halland

Utfodring – konsekvenser för jordbruk och ekosystem
Var och hur långt rör sig vildsvin, rådjur och dovhjort i förhållande till utfodringsplatser, typ av utfodring samt landskapets egenskaper? Vilka effekter skapar det för jordbruk och ekosystem?
Petter Kjellander, professor i viltekologi, Sveriges Lantbruksuniversitet

Forskningsläget kring hjort
Hur ser forskningsläget ut kring hjort i dagsläget? Vilken forskning finns om hjortvilt och hur hänger den ihop med framtida miljö- och klimatmål som Agenda 2030?
Gemensam diskussion med inledning av Petter Kjellander.

Eftermiddagen är kostnadsfri och vi bjuder på kaffe och fralla.
Vid utebliven närvaro vi tar ut en administrativ avgift om 300 kr.

Seminariet är en del av projektet Viltkedjan – stärka svaga länkar som drivs av Hushållningssällskapet Halland med stöd av Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.

För mer information kontakta:
Håkan Eriksson, 035-465 08 eller hakan.eriksson@hushallningssallskapet.se

Anmäl dig senast 12 april.


Ecosystem Restoration for a Sustainable Development

Protecting and restoring nature and ecosystems touches the very lifeblood of our societies and economies. Nature and ecosystems make up our life support system, and without conscious efforts to protect and restore nature, the economic system will erode step by step. By the declaration of the UN Decade on Ecosystem Restoration in 2021, governments have recognized the need to prevent, halt and reverse the degradation of ecosystems worldwide for the benefit of both people and nature. A 10-year drive for restoration, was called upon to speed up action for reaching the goals of Paris Agreement, and the Sustainable Development Goals.

Ecosystem Restoration for a Sustainable Development

The need to increase the understanding of and develop technology and methods…

Enaforsholmskursen 2025 – Bekväma äventyr vid fjällets fot och älvens strand!

   

Enaforsholmskursen 2025 – Bekväma äventyr vid fjällets fot och älvens strand!

  Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien inbjuder till en oförglömlig veckolång sommarkurs vid…

Högtidssammankomst 2025/Commemorative Meeting 2025

28/1: Högtidssammankomsten hålls den 28 januari 2025 i Stockholms Stadshus./The Commemorative Meeting is held on 28 January, 2025, in Stockholm City Hall.

Högtidssammankomst 2025/Commemorative Meeting 2025

28/1: Högtidssammankomsten hålls den 28 januari 2025 i Stockholms Stadshus./The Commemorative Meeting…

Med livsmedel i centrum

6/2: Formas finansierar åtta livsmedelscentrum inom ramen för det nationella forskningsprogrammet för livsmedel. De delar med sig av sina erfarenheter vid detta seminarium.

Med livsmedel i centrum

6/2: Formas finansierar åtta livsmedelscentrum inom ramen för det nationella forskningsprogrammet för…