Kon, människan och världen

Seminarium/webbinarium

Under de senaste åren har kornas påverkan på klimatet varit både diskuterat och omstritt. Är kon en klimatbov eller är hennes bidrag till livsmedelsindustrin och landskapsvård fortsatt på den nivån att nötproduktion trots allt är viktig för samhället? Frågan rör inte bara oss i Norden utan också globalt. Hos oss behövs en ödmjuk kunskap om kons betydelse i utvecklingsländer.

 


Kon, människan och världen Mer information
Mer information

Korna har historiskt sett varit en viktig omvandlare av gräs till kött, smör och mjölk, hudar till skor och kläder liksom till gödsel för att kunna förbättra jorden och att hålla våra hagar öppna. Korna gav förutsättningar för att Sverige skulle leva och utvecklas. Koskötseln var en kvinnornas plattform och bidrog till en jämnare könsmaktsfördelning i bondehushållet och i den lokala demokratin i Norden.

Seminariet belyser kornas roll, med för- och nackdelar, i såväl vårt livsmedelssystem som globalt. Ambitionen är att på ett allsidigt och vetenskapligt sätt belysa kons vara eller icke vara.

Är den en miljöbov eller en förutsättning för ett öppet landskap? Är den en värdefull proteinkälla eller en utdaterad livsmedelskälla? Hur ska vi se på kött och mejeriprodukter med hänsyn till deras näringsvärde och effekt på hälsa i förhållande till miljöbelastning? Hur ska den medvetne konsumenten få en rättvisande bild av kornas klimatpåverkan i relation till andra källor? Vilken alternativ användning finns för naturbetesmarker?

KSLA:s enhet för bibliotek, arkiv och historiska projekt, BAHP, arrangerar seminariet i samarbete med Jordbruksavdelningen.