SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, har flera forskargrupper i den absoluta världseliten och många områden med stor potential. Men också forskningsfält som måste förstärkas och en dialog med omvärlden som kan förbättras. SLU får, kort sagt, både ris och ros i slutsatserna av den genomgripande Kvalitets- och Nyttoutvärdering (KoN) som håller på att avslutas.
Detta är första gången som ett svenskt universitet låtit granska inte bara den vetenskapliga kvaliteten, utan också den nytta verksamheten har för samhället i stort och för intressenterna. Utvärderingen är ett pionjärarbete som väntas få många efterföljare i högskolevärlden. Bedömningen av den vetenskapliga kvaliteten har genomförts av internationella expertpaneler, efter mönster från andra universitet (Uppsala, KTH och Lund med flera) medan den upplevda nyttan bedömts av ett antal intressentpaneler. Rapporten i sin helhet, liksom en sammanfattning, kommer att kunna hämtas från www.slu.se/KON från den 17 december 2009.
Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien (KSLA) inbjuder nu alla intresserade till seminarium om KoN, utvärderingen av SLU:s verksamhet och framtid. Inbjudan riktar sig särskilt till företrädare för den gröna sektorn och andra med intresse för SLU:s verksamhet, men även till universitet, myndigheter och andra med tankar på liknande utvärderingar.
Vid seminariet presenteras de viktigaste slutsatserna från KoN varpå olika intressenter ger sin bild av verksamheten vid SLU. Universitetskansler Anders Flodström talar om kvalitetsarbete i universitetsvärlden mer generellt. Företrädare för SLU berättar om hur utvärderingen kommer att användas som ett verktyg för att öka kvaliteten i forskningen och forskningskommunikationen i framtiden. Sammantaget borgar programmet för en mångsidig och berikande eftermiddag.
29/11: Ökande antibiotikaresistens är ett av de tio största globala hoten mot människors hälsa. För att bromsa utvecklingen måste mer göras inom flera områden.
29/11: Ökande antibiotikaresistens är ett av de tio största globala hoten mot…
10/10: Ett starkare formellt skydd för jordbruksmarken i Sverige – är det nödvändigt, eller klarar vi oss bra med nuvarande lagar och planeringsinstru-ment? Välkommen till överläggning på KSLA!
10/10: Ett starkare formellt skydd för jordbruksmarken i Sverige – är det…
4/11: Ungdomsutskottet bjuder in till öppet hus och panelsamtal med fokus på mat, framtid och kompetensförsörjning.
4/11: Ungdomsutskottet bjuder in till öppet hus och panelsamtal med fokus på mat,…
25/11: Fler konkreta åtgärder för att öka inslaget av biologisk mångfald i jordbrukslandskapet är en fråga av hög aktualitet och där i fokus vid detta rundabordssamtal.
25/11: Fler konkreta åtgärder för att öka inslaget av biologisk mångfald i…