Nyckelbiotoper – hur går vi vidare?

Seminarium

Nyckelbiotoper – hur går vi vidare? Mer information
Mer information

Filminspelning från seminariet:
Del 1
Del 2

Nyckelbiotoper – hur går vi vidare?

Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien (KSLA) och Skogsstyrelsen bjuder in till ett seminarium om samverkansprocessen rörande nyckelbiotoper. Seminariet syftar till att ge insyn och möjlighet att bidra till arbetet med nyckelbiotoper, särskilt i nordvästra Sverige.

Kunskapen om skogens nyckelbiotoper utgör ett viktigt besluts- och kunskapsunderlag om var det finns områden som har mycket stor betydelse för skogens flora och fauna. Skogssektorn har diskuterat nyckelbiotopbegreppet och tillämpningen av det under en längre tid. En nulägesbeskrivning av arbetet med nyckelbiotoper togs fram i bred samverkan under 2016:

Nulägesbeskrivning om nyckelbiotoper (Skogsstyrelsen Rapport 7-16) →

Efter arbetet med nulägesbeskrivningen har Skogsstyrelsen påbörjat en samverkansprocess om nyckelbiotoper. Detta projekt ska utveckla arbetssätten med nyckelbiotoper och kompletterande arbetssätt för att få ändamålsenliga kunskapsunderlag om skogsområden med mycket stor betydelse för skogens flora och fauna. I samverkan med skogssektorn ska projektet genomföra åtgärder för att skapa ökad samsyn om och acceptans för dessa kunskapsunderlag. Projektet ska därigenom bidra till bättre avvägningar mellan produktions- och miljömål, effektiv naturvård och tydligare planeringsförutsättningar för skogsbruk.

Skogsstyrelsen beslutade i mars 2017 att ta paus i identifiering och avgränsningen av nyckelbiotoper i nordvästra Sverige, baserat på de särskilda förutsättningar som råder i den delen av landet. Arbetet med identifiering och avgränsning av nyckelbiotoper kommer att återupptas vid årsskiftet 2017/2018, då med utvecklad och förbättrad metodik som nu tas fram inom samverkansprocessen.

För mer information och program, se PDF-inbjudan


Heritage of the IUFRO World Congress 2024

5/12: The IUFRO Congress 2024 was a dialogue platform for stakeholders, focusing on societal development towards 2050. Experiences and outcomes for the Nordic partnership will be discussed at this meeting.

Heritage of the IUFRO World Congress 2024

5/12: The IUFRO Congress 2024 was a dialogue platform for stakeholders, focusing…

Vad säger statsbudgeten egentligen om försörjningsberedskapen?

27/11: Hur kan statsbudgeten möta upp mot de centrala åtgärder som stärker livsmedelsförsörjningen och -beredskapen på bästa sätt? Det är frågan som diskuteras vid det här seminariet.

Vad säger statsbudgeten egentligen om försörjningsberedskapen?

27/11: Hur kan statsbudgeten möta upp mot de centrala åtgärder som stärker…

Evidensbaserade beslutsprocesser – en framkomlig väg för skogssektorn?

14/11: Möjligheter och problem med metoder och modeller på det skogliga området kommer att belysas, liksom de mera generella frågorna i tiden kring svårigheter för vetenskapliga tänkesätt att få genomslag.

Evidensbaserade beslutsprocesser – en framkomlig väg för skogssektorn?

14/11: Möjligheter och problem med metoder och modeller på det skogliga området…

Spatial Ecology of Rotational and Continuous Cover Forestry in Boreal Landscapes

12/11: Professor Dan Binkley presents a new study on the theme continuous cover forestry in boreal landscapes.

Spatial Ecology of Rotational and Continuous Cover Forestry in Boreal Landscapes

12/11: Professor Dan Binkley presents a new study on the theme continuous…