Östersjön är ett av världens största innanhav med bräckt vatten, ett unikt ekosystem som spelat en viktig roll genom århundradena och fortfarande gör det.
Fartygstransporter i Östersjön har pågått under lång tid mellan Östersjöländerna och till och från världshaven. Hur ser transporterna ut idag, var går rutterna och vilka länder är ägare till de olika transporterna?
Militärstrategiskt har Östersjön varit ett viktigt område. Krigsfartyg har rört sig i Östersjön under många århundraden. Vad innebär situationen som råder kring Östersjön idag lokalt, regionalt och globalt?
På 1980-och 90-talen pratades det mycket om hur viktigt saltvatteninflödet genom Öresund, i samband med stormar över Kattegatt och Skagerack, var för att syrerikt och kallt vatten skulle fylla på Östersjön. Antalet stormar och stormarnas intensitet har med tiden ökat, som en del i klimateffekten. Hur har detta påverkat inflödet av vatten?
Idag är Östersjön mycket intressant som framtida vindenergiproducent med fokus på de omfattande planer som finns att bygga stora och höga vindkraftsparker. Vilka konsekvenser får detta?
Dessa och andra angelägna frågor kommer att diskuteras vid detta seminarium, som arrangeras som en hyllning till akademiens beskyddare med anledning av 50-årsjubileet för trontillträdet. Hans Majestät Konungen kommer att närvara vid seminariet.
15/5: Åkermark är en nationell areell resurs nödvändig för produktion av livsmedel, biobaserade råvaror, biologisk mångfald och för försörjning på landsbygden.
15/5: Åkermark är en nationell areell resurs nödvändig för produktion av livsmedel,…
9/5: Vad skulle krävas för att biokrediter ska bli ett effektivt bidrag för att skydda den biologiska mångfalden?
9/5: Vad skulle krävas för att biokrediter ska bli ett effektivt bidrag…
14/5: Allmänhetens bild av genteknik och GMO har ändrats visar Gentekniknämndens studie.
8/5: Nationell resurs för marin forskning, miljöövervakning, utbildning och miljöundersökningar.