Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien vill med denna nya föreläsningsserie, korta digitala lunchföredrag, sprida kunskap, erfarenhet och inspiration som kan bidra till utvecklingen av en mer hållbar värld. Akademiledamöter kommer tillsammans med en eller två experter att på ett lättillgängligt sätt belysa vetenskap och praktisk erfarenhet i forskning och projekt från olika delar av världen.
Mangroveskogar är vanliga i tropikernas kustzoner där bottnen är täckt av sediment och där det finns tidvatten. Utbredningen av mangrove runt om på planeten har dock minskat kraftigt de senaste decennierna på grund av oljespill och andra föroreningar.
I Nigeria har arbetet med sanering och återplantering av mangrove pågått några år, cirka 800 hektar har hittills återplanterats med omkring 2 miljoner plantor (mangrove seedlings). Nu förbereds en mycket större insats där till att börja med cirka 10 000 hektar ska saneras och återplanteras – det första försöket i världen med riktigt storskalig återplantering av mangrove. Arbetet finansieras av den federala regeringen i Nigeria med FN:s miljöprogram UNEP som rådgivare.
Professor Olof Lindén, Linneuniversitetet och World Maritime University, som arbetar inom FN-systemet med frågor kring miljöskador på grund av olja, andra föroreningar och klimatförändringar, redogör för teknik och strategi för arbetet i Nigerdeltat samt orsaker till problemen med oljeföroreningarna och hur man kan undvika att de återkommer.
Samtalet leds av KSLA-ledamot Anders Wijkman.
Välkommen!
10-11/10: Hur ser processen ut när man restaurerar en våtmark med hänsyn till exempelvis biologisk mångfald, vattenhushållning, klimatpåverkan och sociala värden? Det är ämnet för årets Caseutmaning.
10-11/10: Hur ser processen ut när man restaurerar en våtmark med hänsyn…
18/9: Hur norra Sverige kan bidra till landets livsmedelsförsörjning är frågan som diskuteras vid seminariet.
18/9: Hur norra Sverige kan bidra till landets livsmedelsförsörjning är frågan som…
28/8: Genom historiska lärdomar belyser författarna dagens situation och de pågående ansträngningarna att återuppbygga en fungerande beredskap.
28/8: Genom historiska lärdomar belyser författarna dagens situation och de pågående ansträngningarna…
20/8: Forskare från FOI:s nya kunskapscentrum för livsmedelsberedskap berättar om arbetet inom de fyra fokusområdena – kemisk-, biologisk-, ekonomisk- samt informationskrigföring.
20/8: Forskare från FOI:s nya kunskapscentrum för livsmedelsberedskap berättar om arbetet inom…