Hög kompetens på alla nivåer i kunskapskedjan är en framgångsfaktor i all verksamhet och det gäller i hög grad inom livsmedelssektorn. I den nyligen avslutade konkurrenskraftsutredningen framhålls tydligt behovet av kompetensförsörjning både idag och i framtiden. Frågan lyfts också fram i det pågående arbetet med en svensk livsmedelsstrategi. Vid LRF och SLA pågår ett projekt för att höja attraktionskraften för de gröna näringarna både på kort och lång sikt. En gemensam FoI-plattform håller på att byggas. Kompetensförsörjning är en gemensam faktor i alla projekt för att möta framtiden.
Inom KSLA finns en arbetsgrupp med inriktningen ”Attraktion, kompetensförsörjning och utbildning”. I gruppen ingår representanter från LRF, SLU, Hushållningssällskapet, Näringsdepartementet, Jordbruksverket, Lantmännen och KSLA. Arbetsgruppen vill stärka den gröna sektorn genom att visa på dess betydelse och öka dess attraktivitet. Detta ska ske genom att utbildningsinstitutioner och näringar interagerar effektivt. En väl behovsanpassad kompetensförsörjning driver utvecklingen på ett sätt som skapar konkurrenskraft för både utbildare och näring.
För att få en effektiv kunskapskedja (grundforskning – tillämpad forskning – konceptutveckling – utbildning/rådgivning – företagande – marknad) krävs hög kompetens i alla led samt nära samarbete med bra kommunikation och ansvarsfördelning mellan olika parter.
Arbetsgruppen vid KSLA ger nu särskilt inbjudna från berörda aktörer möjlighet att sitta ner tillsammans efter konkurrenskraftsutredningen och inför arbetet med konkretisering av livsmedelsstrategin. Vi vet redan att strategin kommer att bli ett politiskt dokument som ska hålla i många år (2030) och som kommer att kompletteras med korta, tydliga målsättningar för stat och näring.
Syfte med seminariet är att, med fokus på attraktionskraft och kompetensförsörjning och utifrån en gemensam målbild, komma igång med arbetet med ett branschdokument och en handlingsplan med konkreta åtgärder för den kommande livsmedelsstrategin.
Anmälan senast 26 januari!
Contagious diseases in livestock poses a significant threat to animal welfare and productivity, and potentially to human health. The effectiveness of the measures taken to protect livestock, farms, and humans from these biohazards – biosecurity – depends on how they are designed and implemented. The seminar will be broadcast on Zoom but not recorded.
This seminar focuses on the compliance by stakeholders in the sector to…
29/11: Ökande antibiotikaresistens är ett av de tio största globala hoten mot människors hälsa. För att bromsa utvecklingen måste mer göras inom flera områden.
29/11: Ökande antibiotikaresistens är ett av de tio största globala hoten mot…
16/10: Krig och den globala uppvärmningens konsekvenser har på senare år lyft frågan om den globala livsmedelsförsörjningen. Frågan diskuteras vid seminariet som hålls på KSLA på World Food Day.
16/10: Krig och den globala uppvärmningens konsekvenser har på senare år lyft…
10/10: Ett starkare formellt skydd för jordbruksmarken i Sverige – är det nödvändigt, eller klarar vi oss bra med nuvarande lagar och planeringsinstru-ment? Välkommen till överläggning på KSLA!
10/10: Ett starkare formellt skydd för jordbruksmarken i Sverige – är det…