Framtiden är redan här – i alla fall när det gäller klimatförändringarna. Oavsett vilket av de framtida scenarierna som blir verklighet kommer vegetationsperioden att bli längre och nederbörden öka, både i volym och intensitet.
Det innebär att vi inte längre kan hantera vatten i landskapet som ett kvittblivningsproblem som kan föras vidare till någon annan nedströms. Vi behöver bli bättre på att samverka kring vattenhushållning och hur vi hanterar vatten i landskapet, något vi blev bryskt påminda om under det besvärliga 2023 med både för lite och för mycket av det goda vattnet..
Det framkom med all önskvärd tydlighet när KSLA:s kommitté för mark- och vatten-användning genomförde ett rundabordssamtal kring hur vi kan lösa frågan om bättre vattenhushållning. Nu bjuder vi in till ett seminarium med fokus på just hur vi kan samarbeta kring vatten i landskapet, både ur lantbruks-, landskaps- och samhälls-planeringsperspektiv.
Seminarieprogrammet kommer att innehålla både ett klimatperspektiv och olika exempel på samarbeten och arbetssätt som lyfter frågan om vatten och vattenhushållning från fältet och stadsplanen till en landskapsnivå. Det innebär att markägare, samhällbyggnadschefer, forskare, entreprenörer och tillsynsmyndigheter ska komma till tals. Seminariet kommer också att bjuda på diskussioner i partssammansatta grupper kring just vattensamverkan. Välkommen!
28/1: Högtidssammankomsten hålls den 28 januari 2025 i Stockholms Stadshus./The Commemorative Meeting is held on 28 January, 2025, in Stockholm City Hall.
28/1: Högtidssammankomsten hålls den 28 januari 2025 i Stockholms Stadshus./The Commemorative Meeting…
6/2: Formas finansierar åtta livsmedelscentrum inom ramen för det nationella forskningsprogrammet för livsmedel. De delar med sig av sina erfarenheter vid detta seminarium.
6/2: Formas finansierar åtta livsmedelscentrum inom ramen för det nationella forskningsprogrammet för…
5/3: EU:s aktuella forsknings- och innovationssystem – nya möjligheter för svenska aktörer inom jord och skog. Seminarium på KSLA!
5/3: EU:s aktuella forsknings- och innovationssystem – nya möjligheter för svenska aktörer…