Svenskarnas köttkonsumtion har ökat med 40 procent på 20 år. Samtidigt har det svenska köttets andel av konsumtionen hela tiden minskat då svensk produktion har haft svårt att hävda sig i konkurrensen mot det importerade köttet på EU:s inre marknad. Vartannat kilo nötkött som svenskarna äter idag är importerat.
Allt vi människor äter och dricker påverkar miljön, men köttproduktionen och -konsumtionen verkar just nu befinna sig i miljömålkonflikternas epicentrum. Det är naturligt för människan att äta kött, men vi måste inte göra det. Det finns goda skäl att, när det gäller till exempel biologisk mångfald, äta kött, men att avstå när det blir fråga om det globala resursutnyttjandet. För det är skillnad på kött och kött; betesbaserat svensk kött påverkar de svenska miljömålen på ett helt annat sätt än till exempel importerat fågelkött. Och vi måste komma ihåg att den främsta källan till svenskt nötkött är fortfarande mjölkproduktionen!
Under sammankomsten kommer vi att diskutera en hållbar svensk köttproduktion i ljuset av vår köttkonsumtion.
Hela programmet finns i ovanstående PDF-inbjudan.
29/11: Ökande antibiotikaresistens är ett av de tio största globala hoten mot människors hälsa. För att bromsa utvecklingen måste mer göras inom flera områden.
29/11: Ökande antibiotikaresistens är ett av de tio största globala hoten mot…
10/10: Ett starkare formellt skydd för jordbruksmarken i Sverige – är det nödvändigt, eller klarar vi oss bra med nuvarande lagar och planeringsinstru-ment? Välkommen till överläggning på KSLA!
10/10: Ett starkare formellt skydd för jordbruksmarken i Sverige – är det…
4/11: Ungdomsutskottet bjuder in till öppet hus och panelsamtal med fokus på mat, framtid och kompetensförsörjning.
4/11: Ungdomsutskottet bjuder in till öppet hus och panelsamtal med fokus på mat,…
25/11: Fler konkreta åtgärder för att öka inslaget av biologisk mångfald i jordbrukslandskapet är en fråga av hög aktualitet och där i fokus vid detta rundabordssamtal.
25/11: Fler konkreta åtgärder för att öka inslaget av biologisk mångfald i…