Till skillnad från jordbruket har EU ingen gemensam skogspolitik. Medlemsländernas skogar och deras brukande påverkas istället av flera EU-gemensamma initiativ inom andra politikområden som miljö, handel och landsbygdsutveckling. Men flera parallella processer pågår som kan leda till olika former av ramverk. Målet för seminariet den 26 maj är att skapa en diskussion i den svenska skogssektorn angående arbetet på den skogliga policyarenan med fokus på två aktuella processer; a) Forest Europe, tidigare Ministerkonferensen för skydd av Europas skogar (MCPFE) b) EU-kommissionens grönbok om skydd av skog och informationssystem om skog i EU
Professor Sten Nilsson kommer att redogöra för IIASA:s utvärdering av MCPFE-processen. Samarbetet inom MCPFE, inleddes 1990 och innefattar inte bara EU:s medlemsstater, utan även andra europeiska länder som t.ex. Ryssland. Vid den femte ministerkonferensen för skydd av Europas skogar (MCPFE) i Warszawa 2007 fördes idén fram om en legalt bindande överens-kommelse. En arbetsgrupp utreder just nu olika alternativ för en skogskonvention. Under seminariet kommer Skogsstyrelsens konsekvensanalys av Forest Europé, samt förslaget om en framtida europeisk skogskonvention att presenteras.
EU-kommissionens grönbok om skydd av skog och informationssystem om skog offentliggjordes den 1 mars 2010. Ansvarigt direktorat är Miljö. Kommissionen kommer att ordna en workshop kring grönboken den 3 juni 2010. Seminariet ingår som en del i akademiens förberedande arbete inför det webbaserade samrådsförfarandet. Skogsstyrelsens konsekvensanalyser omfattar även grönboken som parlamentsledamot Christofer Fjellner kommenterar. Dessutom ger han sin syn på den skogliga maktbalansen inom EU (enskilda stater/Kommissionen).
Internationella processer påverkar Sverige, därmed kräver sakfrågorna i själva verket ett större engagemang än endast beslut kring ett vägval. Världsnaturfonden, LRF Skogsägarna och Skogsindustrierna kommer att kommentera och belysa för- och nackdelar med olika utvecklings-scenarier för Forest Europe respektive grönboken. Sverige, som dominerande skogsland och med stor skoglig kunskap, bör självklart ta en aktiv roll i internationella processer som behandlar skog och skogsbruk. Lars Olsson, departementsråd och enhetschef på Jordbruksdepartementet presenterar regeringens syn på utvecklingen innan dagen avslutas med en paneldebatt.
28/1: Högtidssammankomsten hålls den 28 januari 2025 i Stockholms Stadshus./The Commemorative Meeting is held on 28 January, 2025, in Stockholm City Hall.
28/1: Högtidssammankomsten hålls den 28 januari 2025 i Stockholms Stadshus./The Commemorative Meeting…
12/12: Det nya strategiska ramverket för den närmaste fyraårsperioden liksom mottagarna av akademiens priser och belöningar samt våra 21 nya svenska ledamöter och hedersledamot presenteras vid årets sista sammankomst. Välkomna!
12/12: Det nya strategiska ramverket för den närmaste fyraårsperioden liksom mottagarna av…
27/1: Meet our newly elected international felllows at the seminar ”Global Outlook”. They will introduce themselves and their research, expertise and experiences.
27/1: Meet our newly elected international felllows at the seminar "Global Outlook".…
15/1: Mission Soil syftar till att öka förståelsen för jordhälsans betydelse och generera ny kunskap som omsätts i praktiken. Vinnova, Formas och KSLA samarrangerar ett seminarium för att diskutera frågan.
15/1: Mission Soil syftar till att öka förståelsen för jordhälsans betydelse och…