Skogsbruket är i dag stark ifrågasatt från olika håll. Det har det väl i och för sig, varit sedan slutet på 1960-talet, men temperaturen är nu på en ny nivå och polariseringen stark. I mitten av 1990-talet var det en paus i kritiken. Sannolikt berodde det på att skogsbruket då ändrade sin praktik genom nya skötselrutiner, utökad miljöhänsyn, ny skogsvårdslag och certifiering.
För akademiens ledamöter.
Nu har en ny generation kritiker tagit vid, samtidigt som spelplanen ändrats med nya spelare, som EU, nya konfliktfrågor, som skogens klimatnytta, och en ökad ”andlig” dimension i miljödebatten. Sannolikt kommer det åter krävas förändringar ”på marken” för att minska polariseringen. Skogsbruket kan möta detta reaktivt eller proaktivt.
Kritiken mot svenskt skogsbruk har främst handlat om biologisk mångfald och hur skogen ska brukas för att minska klimatförändringarna. Detta är viktiga frågor, men det är troligt att allmänhetens negativa inställning till skogsbruk handlar om hur skogen ser ut och upplevs. En projektgrupp har arbetat med uppgiften att fundera på hur det praktiska skogsbruket kan förändras för att skapa ”en trevligare skog”. Gruppen har tagit fram en lista med 39 mer eller mindre realistiska förslag.
Vid överläggningsämnet ska vi diskutera listan – vad är bra, vad skulle kunna funka, vad saknas och vad kan strykas? Och viktigast: hur kan KSLA gå vidare så att inte gruppens arbete hamnar i byrålådan? Gruppens preliminära rapport finns här (inloggning krävs). Ögna gärna igenom den i förväg.
Det går bra att delta enbart i den formella delen av sammankomsten (även om anmälan görs till hela överläggningen). För ledamöter.
Contagious diseases in livestock poses a significant threat to animal welfare and productivity, and potentially to human health. The effectiveness of the measures taken to protect livestock, farms, and humans from these biohazards – biosecurity – depends on how they are designed and implemented. The seminar will be broadcast on Zoom but not recorded.
This seminar focuses on the compliance by stakeholders in the sector to…
29/11: Ökande antibiotikaresistens är ett av de tio största globala hoten mot människors hälsa. För att bromsa utvecklingen måste mer göras inom flera områden.
29/11: Ökande antibiotikaresistens är ett av de tio största globala hoten mot…
16/10: Krig och den globala uppvärmningens konsekvenser har på senare år lyft frågan om den globala livsmedelsförsörjningen. Frågan diskuteras vid seminariet som hålls på KSLA på World Food Day.
16/10: Krig och den globala uppvärmningens konsekvenser har på senare år lyft…
10/10: Ett starkare formellt skydd för jordbruksmarken i Sverige – är det nödvändigt, eller klarar vi oss bra med nuvarande lagar och planeringsinstru-ment? Välkommen till överläggning på KSLA!
10/10: Ett starkare formellt skydd för jordbruksmarken i Sverige – är det…