Sammanfattning av en konferens torsdagen den 24 september 2009 i samråd med Livsmedelsföretagen, Livsmedelsverket och Sveriges Konsumenter.
Vare sig mat tillagas hemma, i storhushåll eller i livsmedelsindustrin används tillsatser för att påverka smak, färg, konsistens och hållbarhet. I industrilagad mat används av olika skäl fler tillsatser. För att en tillsats ska få användas i livsmedel i Sverige måste den vara godkänd för användning inom hela EU.
Under åren har livsmedelstillsatser debatterats livligt i media. Diskussionen har rört både hälsoaspekter och kvalitetsaspekter. Företrädare för konsumenterna har undrat om alla tillsatser är befogade eller om de hamnar i livsmedlen av slentrian eller för att dölja dåliga råvaror. Andra röster i debatten har hävdat att många av tillsatserna är helt nödvändiga av inte minst livsmedelshygieniska skäl.
KSLA:s Kommitté för Matkvalitet och folkhälsa bjöd i september 2009 in till denna konferens med syftet att ge underlag till en vetenskapligt baserad och nyanserad diskussion om användningen av tillsatser det svenska livsmedelsutbudet.
Författare: Ylva Nordin.
The path to sustainable natural resources management lies along the “E5”. This virtual path to the future meets all our wishes in respect of farmers and businesspeople who view animals and nature – and consumers – with considerable Empathy and who cultivate the soil or raise livestock using Ecologically sound and Ethically defensible methods that offer major Esthetic values and provide favorable Economic results.
Rapporter från två skogliga arrangemang, åsikter om NNR 2022, en presentation av boken Ichthyologia – nu på svenska, m m.
…
Välkommen till 2023 års första nummer av Aktuellt från KSLA.
A summary of the discussions at an international conference on forests and the climate in March 2018. The aim was to facilitate dialogue among experts representing different views related to forest management and climate change mitigation, to help advance scientific understanding, and to identify knowledge gaps and priorities for future research and data collection.
Årets sista nummer av KSLA Nytt & Noterat.
Hållbarhet, teknik i jord- och skogsbruk, livsmedelssystem, kol i marken m m behandlas i höstnumret av KSLA Nytt & Noterat.
Caseutmaning, skog, avreglering av genomiska tekniker och annat.