”Vi tror att en ökad variation i skogen är bra – och att vägen dit går via engagerade skogsägare som vet vad de vill”.
Det är huvudbudskapet i det arbete som KSLA:s skogsskötselkommitté presenterar i denna skrift.
Kommittén har analyserat hur skogsägare sätter mål för sitt skogsbruk utifrån sina egna preferenser och framtidsbedömningar, men med beaktande av legala och biologiska begränsningar samt andra externa påverkansfaktorer.
Vi har också simulerat skogens utveckling för ett antal typbestånd där vi testar olika skötselmodeller anpassade till olika ägares mål. För varje skötselmodell har vi analyserat framtida skogsproduktion, ekonomisk avkastning, biologisk mångfald, skogens rekreationsvärde, och – nog så viktigt – risken för att skogen inte ska utvecklas som det var tänkt.
Sammanfattningsvis visar studien att en skogsägare kan göra stor skillnad i skogen – men att det tar lång tid innan det får riktigt genomslag.
Du som hämtar pdf:n och sparar den: vi rekommenderar att visa tvåsidigt/dubbelsidigt med försättsblad i din Acrobat Reader.
Denna skrift finns inte längre i lager som tryckt.
Minnesorden utgör ett försök att teckna en helhetsbild av ledamöterna både som akademiledamöter och som personer.
Lite om försörjningsberedskap, fakta och värderingar, naturlighet och skogsbruk, växtförädling…
Dagens samhälle bokstavligen översvämmas av snabbmatsställen, läskautomater och godiskiosker. Vem klarar stå emot? Sammanställning av en konferens vid KSLA den 5 november 2003 angående säkra matvanor och livsmedel
Projektet Bioteknik i växtodlingen har med dialogen som metod skapat samförstånd mellan personer med vitt skilda erfarenheter och utgångspunkter: modern växtförädling är ett viktigt verktyg för att uppnå ett hållbart jordbruk! Projektet dokumenteras i detta nummer av KSLAT.