Lantbrukarnas organisationer är idag många och vittförgrenade, men med en till stora delar outforskad historia. Olof Brandesten tränger ned i den tid då landets jordbrukare slutade med att endast producera råvaror utan även, genom sina föreningar och organisationer, blev delägare i de företag som förädlade produkterna. Det var den tid då boskapen fick stamböcker och utsädet blev kontrollerat, och då smör och ost blev kvalitetsstämplade handelsvaror. Allt detta kom att bli ett led i det betydelsefulla och omfattande moderniseringsprojekt som hela samhället då genomgick.
Olof Brandesten beskriver hur tidens tankeströmmar formade den andelsidé som låg bakom hela rörelsens utveckling och som spred sig till de mest skilda områden. Med energisk målmedvetenhet kom det med tiden att skapas ett väldigt nätverk av föreningar och associationer inom produktion, försäljning och inköp.
Här porträtteras föregångsmännen. Deras idéer och drivkrafter till att vilja skapa denna samverkan mellan bönder får även sin belysning – i början skedde detta med enkla medel och obetydliga resurser.
Boken innehåller uppgifter om alla delar av den lantbrukskooperativa rörelsens utveckling. Den är därmed intressant för var och en som är engagerad i sin del av denna rörelse och för alla som vill förstå det moderna svenska jordbrukets utveckling.
Författaren, agronom Olof Brandesten, har hela sitt yrkesverksamma liv arbetat inom lantbrukskooperationen. Där har han på nära håll följt utvecklingen och kunnat vässa sin penna då han skrivit läroböcker, remisser och utvecklat studieverksamheten.
För att kunna föra meningsfulla samtal om skogens nyttjande och hållbara förvaltning är det viktigt att deltagande parter lägger samma betydelse i olika begrepp. Definitioner ändrar innebörder i tid och rum, vilket understryker betydelsen av att regelbundet hitta ett gemensamt språk. Denna skrift är ett första steg att strukturera dialogen om skogens framtida förvaltning.
Här tecknas behoven, hoten och möjligheterna avseende FoU, teknikutveckling och innovation i skogsbruket, tillsammans med förslag på hur en nationell satsning kan bidra till att säkra Sveriges position avseende världsledande, uthållig skogsteknik och skogsindustriell tillväxt.
Sammanfattning av föredrag och diskussioner vid Ekologiskt Forum den 28 november 2003 under seminariet ”Ekologisk produktion med miljönytta”
Rapport från en workshop den 19 nov 2013. Vi blickade ca 30 år framåt i tiden och ställde oss två frågor: vilka är skogsbrukets framtida kompetensbehov? Och hur ser framtidens skogsakademiker ut?