Den historiska verksamheten vid akademien bedrivs inom BAHP, Bibliotek, arkiv och historiska projekt.
Projekten är fleråriga och bedrivs i samarbete med bland andra Institutionen för agrarhistoria (SLU), Centrum för biologisk mångfald (CBM) samt forskare från Skandinaviens historiska institutioner.
Exempel på områden som under de senare åren behandlats i de olika projekten är virkesmätning, livsmedelssäkerhet och arrende.
Den historiska verksamhetens övergripande inriktning är densamma som för akademien i övrigt. Den syftar till att bygga en bro mellan å ena sidan den vetenskapliga historieforskningen och å andra sidan den kunskap som personer med praktisk erfarenhet från de områden som studeras besitter.
En ytterligare aspekt är att skapa samverkansformer mellan humaniora/samhällsvetenskap och naturvetenskap för att på bästa sätt spegla dynamiken mellan lantbrukets såväl sociala och ekonomiska som biologiska historia.
Akademiens bibliotek har en agarhistorisk profil i vid mening med litteratur företrädesvis på svenska och övriga nordiska språk men också engelska, tyska och franska. Arkivet omfattar material från akademiens grundande 1813 fram till idag.
KSLA har yttrat sig över remissen ”Reglering av veterinärpersonal med mera vid höjd beredskap LI2024/01748”
9/5: Vad skulle krävas för att biokrediter ska bli ett effektivt bidrag för att skydda den biologiska mångfalden?
15/4: Dags att nominera mottagare av KSLA:s priser för enastående insatser i de gröna näringarna.
För internationellt banbrytande forskning och utveckling inom livsmedel, jordbruk, djurhälsa eller ekologi.