Historisk projektverksamhet


Historisk projektverksamhet

Den historiska verksamheten vid akademien bedrivs inom BAHP, Bibliotek, arkiv och historiska projekt.

Projekten är fleråriga och bedrivs i samarbete med bland andra Institutionen för agrarhistoria (SLU), Centrum för biologisk mångfald (CBM) samt forskare från Skandinaviens historiska institutioner.

Exempel på områden som under de senare åren behandlats i de olika projekten är virkesmätning, livsmedelssäkerhet och arrende.

Den historiska verksamhetens övergripande inriktning är densamma som för akademien i övrigt. Den syftar till att bygga en bro mellan å ena sidan den vetenskapliga historieforskningen och å andra sidan den kunskap som personer med praktisk erfarenhet från de områden som studeras besitter.

En ytterligare aspekt är att skapa samverkansformer mellan humaniora/samhällsvetenskap och naturvetenskap för att på bästa sätt spegla dynamiken mellan lantbrukets såväl sociala och ekonomiska som biologiska historia.

Akademiens bibliotek har en agarhistorisk profil i vid mening med litteratur företrädesvis på svenska och övriga nordiska språk men också engelska, tyska och franska. Arkivet omfattar material från akademiens grundande 1813 fram till idag.

 


Tore Wretman-dagen

Årets Tore Wretman-dag på KSLA – kunskapsutbyte och nätverkande med fokus på maten, måltiden och måltidsforskningen, välkommen!

Äta hållbart – hur ser det politiska ansvaret ut?

Äta hållbart – hur ser det politiska ansvaret ut? Inte kan väl någon annan än jag själv bestämma vilken mat jag ska ha på min tallrik? Välkommen till ett webbinarium om ansvar, styrning och hur ska det gå till.

Tandem Forest Values – What have we learned?

This webinar will present the evaluation and also present research insights from four of the projects granted from Tandem Forest Values.

KSLA-podden: Vilken plats får växtproteinerna på den framtida tallriken?

KSLA-podden nr 11: Varför är det nyttigare för kroppen att äta lite kött och fisk ofta än en helt växtbaserad kost? Hur får vi konsumenterna att välja närproducerade växtbaserade proteiner? I senaste KSLA-podden diskuterar experterna kost, hälsa, klimat och hållbarhet (2021-09-22).