Tidigare mottagare av Akademiens A.W. Bergsten pris (endast namn)
Tidigare mottagare av Akademiens A.W. Bergsten pris (med motiveringar)
Statsveterinär Karin Persson Waller, Uppsala, för betydelsefull forskning och förtroendeingivande kunskapskommunikation till mjölkproducenter, rådgivare och studenter kring förebyggande och ansvarsfull behandling av juverinflammation hos mjölkkor, deras viktigaste sjukdom.
Akademiens A.W. Bergstens pris tilldelas statsveterinär Karin Persson Waller för betydelsefull forskning kring kornas juverhälsa samt hur infektioner och störningar kan förebyggas och hanteras med beaktande av restriktiv användning av antibiotika. Juverinflammation är den vanligaste och mest förlustbringande sjukdomen hos mjölkkor, både i Sverige och internationellt, och en betydande del av de drabbade djuren behandlas med antibiotika. En viktig del av Persson Wallers verksamhet har bestått av vetenskapsbaserad information till mjölkproducenter, veterinärer och rådgivare kring förebyggande och ansvarsfull behandling av juverinflammationer. För generationer av veterinär- och husdjursstudenter vid SLU har Persson Waller varit en hängiven lärare och handledare med inriktning på kornas juverhälsa och dess betydelse för svensk mjölkproduktion och djurens välfärd.
Docent, veterinärmedicine doktor Göran Dalin, Knivsta, för hans förmåga att under decennier föra ut vetenskap och forskning om husdjuren vidare till praktiken i kliniker, lantbruk och hem. Göran Dalin har genom sin förmåga att kommunicera nått ut med dessa frågor till en bredare publik.
Agronomie doktor Ingrid Rydberg, Uppsala, för hennes stora engagemang i det svenska jordbruket, dess hållbarhet och framtid, i ett större samhällsperspektiv. Ingrid Rydberg har under lång tid bidragit med sin djupa kunskap till KSLA:s verksamhet på ett mycket positivt sätt.
Professor emerita Lena Gustafsson, Uppsala, för hennes insatser inom naturvårdsforskning och hennes förmåga att engagera via kunskapsspridning. Hennes arbete har varit avgörande för effektivare strategier för naturhänsynen i skogsbruket.
Professor Hans Andersson, Örsundsbro, för framstående insatser inom lantbruksekonomisk undervisning och forskning. Hans alldeles särskilda förmåga att koppla ihop avancerad ekonomisk teori med livsmedelskedjans praktik har inspirerat många studenter, forskarkollegor och branschföreträdare. Hans Andersson har därmed förtjänstfullt bidragit till svenskt lantbruks utveckling.
Agronom Jan Rundqvist, Hällekis, för hans stora engagemang i utvecklingen av ett konkurrenskraftigt svenskt lantbruk, bland annat genom att kombinera utveckling av nya affärsidéer och affärsverksamheter med ett genuint intresse för tillämpad forskning, dess inriktning och praktiska användning.
Professor Ulf Magnusson, Knivsta, för hans målmedvetna arbete med att lyfta fram veterinärmedicinens och djurhållningens betydelse för fattigdomsbekämpning och säker livsmedelsförsörjning i låginkomstländer.
Agronom Anders Nilsson, Helsingborg, för hans betydelsefulla insatser för att stärka svensk växtförädling och därmed svensk jordbruksforskning, och även för hans arbete med att kommunicera jordbrukets betydelse för en hållbar samhällsutveckling till allmänheten.
Förra informationsdirektören vid FAO Christina Engfeldt, Stockholm, för att hon på den internationella arenan med stor framgång förmedlat kunskap om lantbruk, livsmedel och människans livsvillkor i ett hållbarhetsperspektiv.
Agronomie hedersdoktor Annika Åhnberg, Glemmingebro, som under tre decennier på ett engagerat, intresseväckande och konstruktivt sätt har bidragit till den nationella debatten om de areella näringarna.
Agronom Peter Sylwan, Össjö, som under 40 år på ett initierat sätt deltagit i och utvecklat lantbruksdiskussionen som skribent och journalist i press och radio samt som uppskattad konferensledare.
Professor emeritus Per Åman, för att han på ett visionärt sätt lett den vetenskapliga kunskapsutvecklingen om kopplingen mellan mat och hälsa med fokus på cerealier.
Filosofie doktor Ann Norderhaug, Norge, för hennes enastående arbete för kulturlandskapet i Norden, där hon lagt grunden för en integrerad helhetssyn på traditionell produktion, med bevarande och bibehållande av natur- och kulturvärden.
Lantmästare Stig Lindén, Borensberg, som med kraft, engagemang och tydligt ledarskap har drivit många förändringsfrågor i vårt lantbruk.
Agronomie doktor Göte Bertilsson, för hans idoga och kvalificerade arbeten för att främja uthållig växtproduktion och då främst utifrån ett växtnäringsperspektiv.
Professor Arvid Uggla, Nacka, som förutom egen resultatrik parasitologiforskning också framgångsrikt verkar som förste dekanus för den nybildade fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap vid Sveriges Lantbruksuniversitet.
Professor Patrik Grahn, Åsljunga, för att han som föregångare via forskning, utbildning och information lyfter fram trädgårdens läkande krafter och naturens betydelse för människors hälsa.
Lantbruksrådgivare Torbjörn Lovang, Gammalkil, för han att med gedigen biologisk och teknisk kunskap och med fokus på affärsmässighet har lämnat väl underbyggda råd för utvecklingen av svensk växtodling, med tydlig inriktning på det enskilda företaget.
Lantbrukare Göran Ohlsson, för att han med övertygelse och engagemang, kunnighet och diplomati har lett och utvecklat föreningen Odling i Balans alltsedan starten 1991 och därigenom verksamt bidragit till en positiv miljöutveckling i svenskt jordbruk.
Verkställande direktör Carl Piper, för att han med stort engagemang och kunnande ha genomfört en unik naturvårdssatsning för ekologisk utveckling i skogs- och jordbruket samt tillämpning av framsynta former för medarbetarnas engagemang och delaktighet till föredöme för alla som äger och förvaltar mark.
Verkställande direktör Jan Kjellman, för innovativ och okonventionell lansering av svenska livsmedel i anslutning till IKEA:s varumärke, vilket resulterat i betydande exportframgångar till glädje och föredöme för hela livsmedelssektorn.
VD Lennart Bengtsson, Holm, för ett framstående ledarskap inom jordbruket, präglat av entusiasm och framsynt marknadstänkande samt nydanande av kommunikationen mellan producent och konsument.
Professor emeritus Mårten Carlsson, Lomma, för en ledargärning inom universitetsvärlden präglad av pedagogisk och forskningspolitisk framsyn samt utveckling av universitetets sektorsroll inom de areella näringarna och samverkan med samhället i övrigt.
Professor emeritus Jan Persson, Höllviken, för en forskar- och utbildningsgärning inom centrala frågor för utveckling av uthålligt jordbruk såsom växtnäringens, kolets och det organiska materialets omsättning och betydelse i odlingsmarken, samt för förmågan att koppla vetenskaplig teori till praktisk verklighet.
Professor emeritus Lars Kardell, Uppsala, för en vetenskaplig och pedagogisk gärning i ett osedvanligt brett spektrum från skogsskötsel, skogsbiologi och konsekvenser för natur och landskap av skogliga ingrepp till skogens rekreativa värden och skogshistoria samt för hans oräddhet att med sakligt underbyggda argument stimulera den skogliga debatten.
Stadsträdgårdsmästare Stefan Mattsson, Enköping, för att i en tid med minskande resurser på ett inspirerande sätt ha utvecklat trädgårdstraditionen i offentlig miljö.
Professor Ingvar Fredricson, Vitaby, för målmedvetet och framgångsrikt arbete för hästnäringens utveckling, nationellt och internationellt.
Författare Stefan Edman, Ljungskile, för att utifrån en ekologisk helhetssyn intresseväckande och sakligt ha belyst människans ansvar för och beroende av vår natur.
Lantmästare Bleckert Lagerfelt, för framgångsrikt teoretiskt och praktiskt nytänkande inom såväl växtodling som husdjursskötsel – framsteg som analyserats och prövats i egen verksamhet för att därefter komma till användning i vida kretsar.
Skriftställare, författare, teknologie doktor, hedersdoktor Marit E Paulsen, Malung, som under många år varit en inflytelserik informatör och opinionsbildare i såväl skogs- som jordbruksfrågor. Hennes agerande har präglats av engagemang, kunnighet, självständighet och balans. Hon har skrivit böcker, artiklar, vid konferenser och debatter kritiskt och framåtsyftande drivit frågor om etik och miljö inom livsmedelsproduktion och skogsbruk. Hon har också konstruktivt och inspirerande deltagit i arbetet för en levande landsbygd. Marit Paulsen har genom sin gärning positivt påverkat opinion och beslutsfattare inom näringsliv och samhället och därmed främjat jordbrukets, skogsbrukets och landsbygdens långsiktiga intressen.
Professor emeritus Olof Claesson, Uppsala, för hans verksamhet som präglats av outtröttlig strävan att med naturvetenskapliga fakta finna nya områden för jordbruket och därtill knutna industrier. Han har därvid lyckats att föra fram sin och sin institutions forskning till ett praktiskt samarbete mellan näringen och industrin, såväl nationellt som internationellt.
Jägmästare och tecknare Nils Forshed, Örebro, som genom sina briljanta illustrationer på ett betydelsefullt sätt bidragit till att öka kunskapen om och förståelsen för skogsnäringens och naturvårdens villkor.
Företagsledare vid Väderstadsverken Rune Stark, Väderstad, för framgångsrikt arbete med konstruktion och tillverkning av maskinell utrustning för en rationell jordbruksdrift både inom och utom Sverige – ett resultat av hans förmåga att utnyttja sin erfarenhet som praktisk jordbrukare, sin uppfinningsrikedom och tekniska kompetens.
Agronomie doktor, hedersdoktor, förre programdirektör Olle Berglund, Danderyd, för hans dokumenterade förmåga att professionellt, pedagogiskt och fängslande visa hur människans behov och levnadssätt påverkar landskapet och dess förändringar.
Ingenjör, förre forskningschef, vice verkställande direktör Olle Norén, Uppsala, för hans starka engagemang i jordbrukets mekanisering – även internationellt – under en tid då näringen genomgått en intensiv förändringsprocess.
Informationsdirektör vid Skogsindustrierna Bertil Gustafson, Stockholm, för omfattande, internationellt uppmärksammad, nyskapande och framgångsrik undervisande informationsverksamhet om den svenska skogsnäringens villkor och betydelse.
Professor emeritus Hans Nömmik, Uppsala, för förtjänstfull forskningsinsats inom jord- och skogsbruksområdet, särskilt vid studiet av kvävedynamiken i mark-växt-ekosystem till gagn för utformandet av produktionsmetoder med minimerad miljöeffekt.
Professor Sven Gesslein, Bjärred, för hans idérika, kraftfulla och synnerligen resultatrika insatser som forskare, upplysare och lärare inom jordbruksvetenskapen och jordbruksnäringen.
Maskiningenjör och direktör Lars Bruun, Filipstad, för synnerligen framstående insatser för skogsbrukets mekanisering.
Lantmästare Birger Isacson, Horndal, för hans mångsidiga och intensiva gärning för jord- och skogsbrukets förkovran och ställning i samhället.
Professor emeritus Sven Dyrendahl, Enebyberg, för hans utomordentligt gagnerika insatser inom svensk animalieproduktion.
Skoglig licentiat Börje Häggström, Täby, för hans bestående insatser i planeringen och ledningen av de stora restaureringsarbetet i de norrländska skogarna.
Professor Sven Jansson, Uppsala, för hans stora och grundläggande insatser inom växtnäringsforskningen.
Civiljägmästare, skoglig doktor, hedersdoktor Hans Reinhold von Essen Lambart, Björnlunda, för hans stora insatser inom svensk viltforskning och dess omsättning i praktiken.
Professor emeritus Allan Bane, Stockholm, för hans insatser inom svensk husdjursavel, särskilt den artificiella inseminationsverksamheten.
Förre byrådirektör Bror Tunblad, Danderyd, för framgångsrik rådgivning och undervisande verksamhet inom växtskyddsområdet.
Skoglig doktor och förre generaldirektör Fredrik Ebeling, Lidingö, för hans osedvanligt mångsidiga och gagnrika gärning inom svenskt skogsbruk.
Professor Karl Borg, Stockholm, för hans betydelsefulla forskningsinsatser inom viltforskningens områden.ochAgronom, generalsekreterare, verkställande direktör Ingeman Stenqvist, Jönköping, för framstående insatser beträffande upplysning och information inom skogs- och lantbruksområdet.
Filosofie doktor, professor Åke Hansson, Lund, för framstående vetenskapliga insatser inom biforskningen, förbundna med framgångsrik praktisk tillämpning.
Civiljägmästare, teknisk chef Carl Einar Malmberg, Solna, för hans avgörande medverkan i samtliga faser i utvecklingen mot dagens högt mekaniserade metoder i skogsbruket.
Lantmästare, verkställande direktör Börje Olsson, Eskilstuna, i uppskattning av hans framgångsrika och tungt vägande insatser för främjandet av den svenska husdjursskötseln och husdjursavdeln.
Agronom, direktör Karl Olov Andersson, Lidingö, i uppskattning av hans framgångsrika strävan att hjälpa svenska lantbrukare att tänka och handla ekonomiskt.
Professor emeritus, förre rektor Gunnar Torstensson, Uppsala, för framstående undervisningsverksamhet på jordbruksområdet samt mångåriga betydelsefulla insatser för akademiens verksamhet vid Enaforsholm till förverkligande av A.W. Bergstens testamentsintentioner.
Rektor Ove Gustavsson, Blekinge, för framstående pedagogisk insats och mångsidigt, betydelsefullt utvecklingsarbete på den skogliga yrkesutbildningens område.
Civilingenjör, överassistent Tore Lundström, Uppsala, för hans skickliga och framgångsrika verksamhet inom den officiella maskinprovningen.
Docent, 1:e intendent, chef Albert Eskeröd, Näsby park, för hans framstående vetenskapliga insatser under mer än tre decennier för de svenska landsbygdsnäringarnas historia och popularisering för allmänheten samt för hans vård, komplettering och exponering av akademiens lantbruksmuseala samlingar för allmänheten.
Ingenjör, chef John Söderlund, Katrineholm, för hans forsknings-, uppfinnare- och undervisningsverksamhet inom området för skogsbrukets rationalisering.
Agronom, försöksledare Rolf Mathlein, Stockholm, för hans forsknings- och försöksarbete beträffande förrådsskadedjurens biologi och bekämpande.
Agronomie doktor, hedersdoktor, Harald Axelson Moberg, Uppsala, för hans framstående insatser på maskinprovningens område.
Professor Börje Ericson, Stockholm, för hans utveckling av metodik för bestämning av volymvikten på små vedprov, samt för hans konstruktion av ett fotografiskt system för automatisk registering av klimatdata vid fältförsök.
Filosofie licentiat, avdelningsföreståndare Robert Olered, Svalöv, för det vetenskapliga utvecklandet samt genomförandet i praktiskt bruk av den så kallade falltalsmetoden vid bestämning av brödsädens kvalitet.
Trädgårdsmästare Elof Oldén, Fjälkestad, såsom ett erkännande av hans insatser beträffande förädling av fruktträd och bärväxter.
Professor, försöksledare Willy Hallgren, Skara, såsom ett erkännande för hans långvariga, djupgående och framgångsrika forskningsarbeten över de nationalekonomiskt sett mycket betydelsefulla sjukdomarna kalvningslamhet, acetonämi och beteskramp.
Ingen utdelning.
Civilingenjör Lennart Wålstedt, Dala-Floda, såsom ett erkännande av hans pionjärarbete för utvecklingen av det svenska lantrasfåret och ullens rationella förädling.
Civiljägmästare Olof Ekbom, Garpenberg, såsom ett erkännande av hans insatser inom den högre skogsundervisningen.
Filosofie doktor, botanist, växtförädlare Herbert Lamprecht, Landskrona, såsom ett erkännande av hans insatser inom växtförädling och genetik, särskilt hans genanalys och kopplingsundersökningar inom släktena Pisum och Phaseolus.
Direktör Sven Holmberg, Norrköping, såsom ett erkännande av hans insatser för sojabönsförädlingen.
Professor, försöksledare Bo Eklund, Stocksund och Professor Olof Langlet, Mullsjö, såsom ett erkännande av deras insatser inom skoglig produktionsforskning genom konstruktion av apparatur för årsringsmätning.
Agronom Yngve Andersson, Uppsala, såsom ett erkännande av hans insatser som forskare och försöksman på det jordbrukstekniska området, särskilt beträffande skördeteknikens utveckling.
Statsagronom Karl Lundblad, Uppsala, såsom ett erkännande av hans forskningsinsatser inom de organogena jordarnas växtodling samt på mikroelementområdet.
Agronom Oskar Holmgren, Kalmar, Agronom Erik Waller, Skara och Agronom, filosofie licentiat Ivar Wålstedt, Linköping då de som filialföreståendare hos Sveriges Utsädesförening under mer än trettio år i nära samtverkan bedrivit pionjära arbeten på växtförädlingens och växtodlingens område och därvid gjort betydelsefulla insatser.
Filosofie doktor Ewert Åberg, Uppsala, såsom ett erkännande av hans arbeten rörande kornets klassifikation samt hormonderivatens verkningar på kulturväxterna.
Lektor, filosofie doktor Ragnar Jirlow, Västerås, såsom ett erkännande av hans värdefulla arbete för att klarläggande av den svenska plogens historia.
Filosofie doktor, statsagronom Gunnar Giöbel, Stockholm, såsom ett erkännande av hans arbete för uppbyggande och utvecklande av försöksverksamheten på beteskulturens område.
Filosofie doktor, statsgeolog Gunnar Ekström, Stockholm, såsom ett erkännande av hans betydelsefulla insatser inom markforskningen, framför allt beträffande jordartsklassifikation och olika jordarters värde såsom kulturjord.
Professor Lars-Gunnar Romell, Stockholm, såsom ett erkännande av hans insatser inom den skogsbiologiska forskningen, framför allt beträffande klarläggandet av de i humuslagret försiggående processerna. Romells arbeten på detta område är av genomgripande betydelse för förståelsen av de till marken knutna produktionsprocesserna.
Agronom, lantbruksdirektör Albin Norrgård, Nyköping, såsom ett erkännande av hans betydelsefulla studie och undervisningsverksamhet rörande de mellansvenska åkerjordarna, deras art och odlingsegenskaper.
Filosofie licentiat, föreståendare Johan Lindberg, Svalöv, såsom ett erkännande av hans grundläggande kemiska analysarbete på lantbrukets område.
Agronom, försöksgårdsföreståndare Manne Stenberg, Gisselås, för hans hängivna och framgångsrika arbete för utforskandet av myrodlingarnas problem i Norrland.
Filosofie licentiat Hans Egnér, Uppsala, för den av honom utarbetade metoden att genom analys bestämma den för växterna upptagbara fosfatmängden i jorden (laktatmetoden).
Ingenjör Nils Berglund, Uppsala, som ett erkännande av hans förtjänstfulla och framgångsrika verksamhet för främjandet av jordbrukets mekanisering.
Agronom, lärare Sigurd Örjangård, Lidingö, som ett erkännande av hans betydande gärning i ungdomsrörelsens tjänst.
Professor Herman Nilsson-Ehle, Svalöv, som ett erkännande av hans mångåriga, förtjänstfulla och resultatrika praktiskt/vetenskapliga verksamhet på växtförädlingens område till fromma för Sveriges jordbruk, trädgårdsskötsel och skogsbruk.
18/9: Hur norra Sverige kan bidra till landets livsmedelsförsörjning är frågan som diskuteras vid seminariet.
Juni 2025: Mjältbrand
Kommitténs övergripande mål har varit ökad insikt om den biologiska mångfaldens historiska utveckling, nutida tillstånd och tänkbara framtid.