Tidigare mottagare av Akademiens belöning för föredömliga insatser inom pedagogik och undervisning


Tidigare mottagare av Akademiens belöning för föredömliga insatser inom pedagogik och undervisning

Tidigare mottagare av akademiens belöning för föredömliga insatser inom pedagogik och undervisning som pdf (endast namn)

Tidigare mottagare av akademiens belöning för föredömliga insatser inom pedagogik och undervisning som pdf (med motiveringar)


2025

Universitetslektor Björn Sjöstrand, som har varit en engagerad kursledare och framgångsrikt lett pedagogisk utveckling av civilingenjörsutbildningar med fokus på den svenska massaindustrin. Förnyelse av programutvecklingen för att främja studenternas vetenskapliga skrivfärdigheter är ett utmärkt exempel på hans pedagogiska ledarskap.

Akademiens belöning för föredömliga insatser inom pedagogik och undervisning tilldelas Björn Sjöstrand, en engagerad lärare, som dessutom aktivt har medverkat i pedagogiskt utvecklingsarbete i sina roller som studierektor och programledare. De senaste åren har Sjöstrand haft kursansvar och utvecklat kurser inom ämnet kemiteknik, främst med fokus på skoglig bioekonomi samt pappers- och massateknik. Sjöstrand har genomfört ett omfattande förändringsarbete för att säkerställa samband vad gäller innehållet i kurser på civilingenjörsprogrammet i kemiteknik. Utöver kursernas respektive innehåll har Sjöstrand även en målsättning att kunna erbjuda en tydlig progression genom programmet, så att studenterna tränas i vetenskapligt skrivande. Sjöstrand arbetar aktivt med hållbar utveckling och genus/jämställdhet samt förmedlar en framtidsvision som innebär att på ett naturligt sätt inkludera dessa aspekter i aktuella kurser.

2024

Fil.dr Elisabet Bohlin, Umeå, som med studentaktiva metoder och nya digitala tillämpningar i sin undervisning väckt stort intresse för skogsekologi. Hennes undervisning skapar goda förutsättningar till reflektion och fördjupad inlärning för att väcka intresse för den svenska skogen.


2023

Professor Anders Roos, Uppsala, som med pedagogisk skicklighet och engagemang via studentaktiva metoder har bidragit till att utveckla skogsindustriella utbildningsprogram vid SLU.


2022

Universitetsadjunkt Jonatan Leo, Lund, som under sin aktiva lärargärning på ett konstruktivt, pedagogiskt medvetet och inkännande sätt bidragit till att utforma och utveckla dagens trädgårdsutbildningar vid SLU. Han har skapat engagemang för ämnen som traditionellt sett inte har legat i fokus för studenternas intressen, till gagn för en framtida generation verksam inom de areella näringarna.


2021

Forskningsledare Kristina Ascárd, Södra Sandby, som under sin aktiva lärargärning på ett konstruktivt, pedagogiskt medvetet och inkännande sätt bidragit till att utforma och utveckla dagens Lantmästarprogram samt masterprogrammet Agroecology. Kristina Ascárd har under sin yrkesverksamma tid vid SLU Alnarp engagerat sig i studenternas personliga utveckling och bidragit till att programmets innehåll och utformning kunnat möta utmaningarna inom de gröna näringarna.


2020

Professor Sigrid Agenäs, Hemse, för att hon med vetenskaplighet i fokus, med kreativitet och stort engagemang framgångsrikt undervisat och handlett agronomstudenter och forskarstuderande inom laktationsbiologi och mjölkproduktion.


2019

Docent Per Magnus Ekö, Lomma, för att han inom SLU Alnarp och i samarbete med ett antal europeiska skogsfakulteter utvecklat innovativa former för undervisningen inom sydsvenskt skogsbruk, framför allt inom mastersprogrammet Euroforester.


2018

Universitetslektor Allan Gunnarsson, Södra Sandby, för hans betydelsefulla insats för utbildning med koppling till landskap, hantverk och utomhuspedagogik inom landskapsarkitekt- och landskapsingenjörsutbildningarna vid SLU i Alnarp.


2017

Agronom Anna-Lena Holgersson, Alunda, för hennes framgångsrika pedagogiska ledarskap inom hippologutbildningen, som har haft avgörande betydelse för utvecklingen av det komplexa utbildningsprogrammets kvalitet.


2016

Professor Per G Berg, för hans engagerade arbete med att föra ut kunskaper för uthålligt samhällsbyggande och hållbar utveckling, nationellt och internationellt.


2015

Universitetslektor Maria Andersson, för hennes innovativa arbete som pedagogisk ledare och lärare med fokus på studenternas lärande genom utmaningar, verklighetsanknytning och aktualitet i undervisningen.


2014

Universitetslektor Cecilia Mark-Herbert, för sin innovativa pedagogik och enastående förmåga att skapa goda förutsättningar för lärande samt bemöta och motivera studenter utifrån deras olika bakgrund.


2013

Professor Krister Sällvik, för att med moderna pedagogiska metoder ha entusiasmerat och bibringat studenter kunskaper och metoder för att optimera helheten vid utformning av byggnader för animalieproduktion.


2012

Universitetsadjunkt Catharina Alwall Svennefelt, SLU Alnarp, för hennes på beteendevetenskaplig grund utvecklade undervisning i ledarskap och organisation
och
Professor Lotta Rydhmer, SLU Uppsala, för hennes strategiska utveckling av undervisningen där studenternas aktiva inlärning sätts i centrum


2011

Ingen utdelning


2010

Adjunkt Thomas Appelqvist, för hans framgångsrika undervisning i naturresursförvaltning och miljörätt.


2009

Forskningsassistent Hanna Astner


2008

SkogD Johnny Schimmel


2007

FD Sverker C. Jagers
FD Henrik Hammar
Universitetslektor, docent Carl Henrik Lyttkens


2006

Professor Pär Gustafsson


2005

FD Nils Trowald


2004

Docent Lennart Salomonsson


2003

Docent Marie Bengtsson
Docent Henrik Kylin


2002

Universitetslektor Lena Jonsell


2001


Universitetslektor Lena Andersson Eklund


2000

Ingen utdelning


1999


Docent Kristina Forslund


1998

FD Stefan Knight


Ansök om resestipendier och utbildningsstöd senast 1 juni

1/6: Resestipendier och utbildningsstöd från KSLA för studier inom jordbruk, trädgårdsbruk, livsmedel, veterinärmedicin, skog och skogsprodukter, fiske och vattenbruk, miljö och naturresurser.

Åkermarkens värde – förutsättningar och strategier för hållbar markanvändning

15/5: Åkermark är en nationell areell resurs nödvändig för produktion av livsmedel, biobaserade råvaror, biologisk mångfald och för försörjning på landsbygden.

KSLA har yttrat sig angående "Reglering av veterinärpersonal med mera vid höjd beredskap"

KSLA har yttrat sig över remissen ”Reglering av veterinärpersonal med mera vid höjd beredskap LI2024/01748”

Vilka möjligheter och risker finns med handel av biodiversitetskrediter?

9/5: Vad skulle krävas för att biokrediter ska bli ett effektivt bidrag för att skydda den biologiska mångfalden?