Tidigare mottagare av akademiens belöning för framstående doktorsarbete som pdf (endast namn)
Tidigare mottagare av akademiens belöning för framstående doktorsarbete som pdf (med motiveringar)
Agronomie doktor Anders Jonsson, Klövedal, för hans genuina intresse och nyfikenhet som har skapat både nydanande forskningsprogram och produktutveckling inom växtodling, till nytta för svenskt lantbruk i praktik och akademi.
Akademiens Håstadiuspris delas i år ut till agronomie doktor Anders Jonsson som under en lång yrkeskarriär inom tillämpad forskning har utvecklat svensk växtodling i gränslandet mellan praktisk tillämpning och akademiskt kunskapssökande. Genom att utgå från angelägna problemställningar, sätta in dem i forskningsprogram och där nyttja senaste teknik med aktuell kunskapsnivå, har resultaten blivit produktutveckling och praktisk användning. Jonsson, som även varit adjungerad professor, har i sitt arbete tillämpat ett genuint agronomiskt arbetssätt när vardagsproblem omsätts till vardagslösningar. Arbetet har bland annat lett till utveckling av elektronisk näsa, praktisk tillämpning av NIR-teknik för spannmålsdiagnostik, biologisk markkartering samt utveckling inom precisionsodling Han har även deltagit i arbetet kring bakteriebaserat betningsmedel. En gröda som Jonsson särskilt vurmat för är havre, där växtförädlingen med hjälp av genteknik nyttjats.
Ingen utdelning
Agronom Robert Olsson, Trelleborg, för hans centrala roll i arbetet med att utveckla en hållbar och lönsam svensk sockerbetsodling, till nytta för såväl odlare som industri.
Agronomie doktor Christer Nilsson, Dalby, för hans forskning rörande insektsskadegörare i lantbruket, och för hans arbete med att generera tillämpbara, hållbara och lönsamma lösningar inom växtodlingen.
Agronom Lars Törner, Vallåkra, för hans ihärdiga och framgångsrika arbete för att förena de ökade kraven på miljö och hållbarhet i jordbruket med effektiv och lönsam produktion.
Agronom Dave Servin, för framgångsrik utveckling av Partnerskap Alnarp till ett föredöme för samverkan mellan lantbruks- och trädgårdsforskning och dess intressenter.
1/6: Resestipendier och utbildningsstöd från KSLA för studier inom jordbruk, trädgårdsbruk, livsmedel, veterinärmedicin, skog och skogsprodukter, fiske och vattenbruk, miljö och naturresurser.
15/5: Åkermark är en nationell areell resurs nödvändig för produktion av livsmedel, biobaserade råvaror, biologisk mångfald och för försörjning på landsbygden.
KSLA har yttrat sig över remissen ”Reglering av veterinärpersonal med mera vid höjd beredskap LI2024/01748”
9/5: Vad skulle krävas för att biokrediter ska bli ett effektivt bidrag för att skydda den biologiska mångfalden?