Det våras för agrarhistoria. Den nya The Agrarian History of Sweden öppnar porten till svensk agrarhistoria för icke svensktalande. En serie i fem band om nordeuropeiskt jordbruk; första bandet har just kommit ut. Nätverk växer fram kring agrarhistoria, t ex CORN. Historisk statistik, rapport från forskningsprojektet Databasen Sverige 1570–1805. Gamla böcker i nya pärmar. ANH:s nämnd. Boksläpp.
Med hänsyn till å ena sidan en ökande världsbefolknings krav på mer och bättre kost och å andra sidan behovet av att använda åkerbruket för produktion av andra resurser än mat – till exempel energi, olika för industriellt ändamål avsedda produkter, rekreation osv. – kan en akut brist på odlingsmark uppstå. Det finns utomordentligt goda skäl att fundera över hur vi egentligen ser på jordbruksjord, en ändlig resurs.
Jordbruket har två mål att arbeta mot: ekonomi respektive miljö. Överlevnaden hänger på ekonomin, det är den som är företagarens mål och måttstock. Anger miljön ramarna i form av olika bestämmelser, skatter och liknande? Om det är så, vad kostar då dessa begränsningar och hur påverkar de möjligheterna på marknaden?
Den 23–25 okt 2015 deltog tolv ungdomar i KSLA:s första casetävling – UNIK Utmaning – om vägen till det hållbara naturbruket. Här är lagens caselösningar, presenterade som populärvetenskapliga artiklar författade år 2050.
Skogen har en viktig roll som koldioxidsänka men också en annan, sannolikt mer betydelsefull roll som utgångsmaterial för förnyelsebar och koldioxidneutral energi eller för att ersätta energiintensiva material som stål och betong.