En andra satsning inom det svensk-finska skogsforskningssamarbetet Tandem Forest Values har resulterat i nio samarbetsprojekt inom skogsområdet till en total summa om 40 miljoner kronor. Sverige och Finland bidrar med hälften var.
I samband med Finlands 100-årsfirande 2017 uppvaktade Sverige med en gåva på 24 miljoner kronor avsedda att stärka och utveckla bilateral forskningssamverkan mellan aktörer i Finland och Sverige inom det skogliga och skogsindustriella området. Den första utlysningen resulterade i 12 forskningsprojekt inom Hållbar skogsskötsel och Nya produkter/processer. Gåvan tillkom på initiativ av Kulturfonden för Sverige och Finland och döptes till Tandem Forest Values.
– Det är fantastiskt roligt att Tandem Forest Values återigen har kunnat utlysa medel till skogsforskning och att båda länderna bidragit med medel denna gång säger Chris Heister, ordförande i Kulturfonden för Sverige Finland. I och med detta har samarbetet mellan Sverige och Finland blivit ännu mer etablerat och vi ser fram emot ytterligare utlysningar framöver.
De svenska parter som står bakom utlysningen i den andra omgången av Tandem Forest Values är Formas, Marianne och Marcus Wallenbergs stiftelse samt Kempestiftelserna. På Finlands sida är det Finlands akademi, Jord- och skogsbruksministeriet samt Miljöministeriet.
Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien (KSLA) fungerar som forskningssekretariat för de beviljade projekten.
Mer information om programmet och vilka projekt som beviljats medel:
https://www.tandemforestvalues.com/ och www.ksla.se/anslag-stipendier/tandem-forest-values
4/12: Renskötsel bedrivs på stora arealer och är beroende av att det finns betesmark för renarna under alla tider av året. Samtidigt finns det…
8/12: Vad behövs i Jämtlands län för att klara 90 dagars avskärmning från omvärlden? Hur kan man bidra till försörjningen så att även de…
14/12: Årets sjutton nyinvalda svenska ledamöter presenterar sig vid höstens sista sammankomst. Välkomna till sammankomsten och KSLA!
13/2: Pollination av vilda insekter gynnar jordbruket. Tillgången på vilda pollinatörer är därför viktig såväl idag som i framtiden. Larmrapporter kommer om minskad tillgång…