Hur gick det till i 1700-talets krogliv – vad serverades, hur umgicks man, vilka var besökarna och vilka förordningar gällde? Detta boksamtal gör en kortfattad resa genom den politiska, ekonomiska, sociala och gastronomiska historien.
Från medeltidens ölbodar och tavernor, via stormaktstidens gästgiverier och gårdskök, 1700-talets kaffehus och vinkällare, 1800-talets caféer och restauranger fram till våra dagars fast food och food trucks – vad serverades, vilka förordningar gällde, vilka var besökarna, hur umgicks man?
Jimmy Lyhagen, akademibibliotekarie på KSLA, samtalar med måltidsforskarna och författarna Håkan Jönsson och Richard Tellström, som har skrivit boken ”Från krog till krog – om 700 år av uteätande”. Boksamtalet gör korta nedslag i den politiska, ekonomiska, sociala och gastronomiska historien. (Avsnittet är 40 minuter långt.)
Länk till podden (2021-01-12)
KSLA-podden tar upp aktuella ämnen och intressanta frågor med hjälp av kunniga och engagerade forskare, experter och praktiker verksamma inom de gröna och blå näringarna, många av dem ledamöter i KSLA. Samtalen handlar om jord- och skogsbruk, mat och dryck, mark och klimat, hav och sjö, sjukdomar och antibiotika, biologisk mångfald, växter, vilt och skogsskador.
Avsnitten är omkring 30 minuter långa och vi publicerar ett eller två per månad.
Välkommen till gröna samtal med KSLA!
Det gäckande metanet. Mark & vatten i förändrat klimat. Ljus framtid för skogen. CAP 2030. Skogsägarens mål. Om Brøndegaard och hans samling. Och mycket mer!
Preserving soil fertility is crucial for sustainable agriculture and forestry. The Foundation for Swedish Plant Nutrition Research (SV), associated with the Royal Swedish Academy of Agriculture and Forestry (KSLA), has been working with this in focus during its 50 years of activity. In order to manifest this, the conference Food and Wood for a sustainable Future – Challenges for Soil Fertility Management was organised.
The ’Academy Blue Book’ describes global fisheries and aquaculture from the points of view of sustainable ecosystems, economy, trade and development. The main objective is to provide an overview of fisheries and aquaculture, their natural conditions and their significance for economic development and people’s livelihoods. A further objective is to show the impact of rich countries on the developing world within this sector through trade, aid and global fisheries.
Rapporter från två skogliga arrangemang, åsikter om NNR 2022, en presentation av boken Ichthyologia – nu på svenska, m m.