Projektledarna Christina Möller, Måltidsakademien, och Leif Bergsten, Folkets Hus & Parker, tar oss med på en tur genom landskap och måltider, matlagning och ingredienser när de berättar om projektet och hur det startade.
Idén kom till vid ett möte och samtal i Lysekil. Leif Bergsten kontaktade en av dem som vet mest om mat i Sverige, Carl Jan Granqvist, och det blev starten på projektet ”Sveriges Nya Landskapsmåltider”. Representanter från Gastronomiska Akademien, Måltidsakademien, Folkets Hus & Parker och Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien bjöds in till ett första samtal. Därefter kontaktades landets 21 landshövdingar, som alla svarade att de ville vara med!
Landskapsrätter har funnits länge men att utarbeta en måltid per landskap var helt nytt. I konceptet ingår alltfrån blommor och dukning till fiskar och stenar. Hållbarhet, närodlat och råvaror i säsong är de röda trådarna genom projektet. Recepten har skapats av etnologer, historiker, stjärnkockar och kockskolor. De har konsumentanpassats av KSLA:s ledamöter Christina Möller och Ella Nilsson för att kunna publiceras i den kokbok som riktar sig till alla som tycker om att laga mat.
Landskapsmåltiderna presenterades på Skansen, vid Måltidens Dag och lagats flitigt i de olika landskapen sedan de skapades. H.M. Konungen är en av de få som smakat alla måltiderna under sin resa genom landet med anledning av sina 50 år på tronen som firades 2023. Han vill inte säga vilken som är hans favorit.
Mer information om projektet och kokboken får man via Leif Bergsten.
Länken till podden hittar du här och där poddar finns. Trevlig lyssning!
Övriga avsnitt av KSLA-podden finns här.
I oktober 2017 hölls KSLA:s casetävling UNIK Utmaning för tredje gången. 19 deltagare tävlade på ett internationellt tema: FN:s globala mål nr 12 för hållbar utveckling med fokus på hållbara konsumtions- och produktionsmönster – utmaningen handlade alltså om att halvera det globala matsvinnet. Här är de fem lagens lösningsförslag.
Trädgårdesentusiaster träffades på Enaforsholm, Aktivt skogsbruk är en del av lösningen på klimatkrisen , Biodrivmedel – vad ska vi ha i framtidens tankar?, Enaforsholm – lägesrapport, Sekreteraren har ordet: Inriktningsplan 2009–2012 och Kunskapens Krona
Det gäckande metanet. Mark & vatten i förändrat klimat. Ljus framtid för skogen. CAP 2030. Skogsägarens mål. Om Brøndegaard och hans samling. Och mycket mer!
Hur ser sambanden mellan friluftsliv och folkhälsa egentligen ut, och hur bör samhällets stöd till friluftslivet utvecklas? Det var huvudfrågorna under en konferens på temat ”Friluftsliv – Framtid – Folkhälsa” som anordnades av Frisam, Friluftsrådet, Upplandsstiftelsen och KSLA i samverkan.