För att ytterligare förstärka landskapets skönhetsvärden anlade Förvaltningsstyrelsen på 2010-talet två arboretum, Ädellövparken och Barrexotparken.
Ett antal lövträd är värmeberoende och finns därför i Sverige framförallt i den sydligaste delen av landet. Dessa kallas enligt en äldre tysk term ”ädla lövträd”. I vårt land finns 13 stycken sådana trädarter (enligt lagens definition): tre almar, ask, avenbok, bok, två ekar, fågelbär, två lindar och två lönnar. Ädellövträden förekommer ytterst sällsynt i norra Sverige.
Ädla lövträd har sedan lång tid utgjort ett karakteristiskt inslag i de sörmländska herrgårdslandskapen. De ofta gamla och stora träden ses nära byggnader, utmed vägar, i betesmarker och skogsbryn. Stiftelsen Barksätter lät år 2010 anlägga en ungefär 0,5 ha stor ädellövpark, ett arboretum, för att ytterligare förstärka landskapets skönhetsvärden. Dessutom erbjuds besökaren att inom ett enda område se samtliga Sveriges ädla lövträd. Det kommer att ta tid för träden att bli stora men så småningom blir parken en unik, uppvuxen blandskog. Barksätters arboretum invigdes officiellt den 16 maj 2013, då akademien företog sin vårexkursion (inkluderande en formell sammankomst) dit.
Läs om Ädellövparken
Barrexotparken anlades 2012. Här finns ett antal planterade barrträd, främst olika sorter av gran, som används i svensk skogsproduktion eller som parkträd. Liksom med lövträden är barrträden ännu unga och kommer att stå på tillväxt under lång tid framåt.
Läs om Barrexotparken
3/5: Ansökningar till Svenska Lantbruksveckans fond för kommunikativa insatser med fokus på de gröna näringarnas ställning i samhället.
KSLA har yttrat sig över promemorian ”En ny lag om forskningsetiska krav på och etikprövning av forskning som avser människor”
Vi vill i läget som råder framföra vårt stöd till Ukrainas folk och till alla som är verksamma i de areella näringarna i Ukraina.
31/3: Programmet matchar dig i början av karriären eller i slutet av utbildningen med en akademiledamot med lång erfarenhet av de areella näringarna.