Besökspunkt 1: Välkommen till Barksätters egendom

Gården förvaltas av Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien (KSLA) sedan 2010. Akademien driver skogsbruk i egen regi och arrenderar ut lantbruket, jakten och fisket. Egendomen används även för olika former av skogsförsök och insatser för naturvård och kulturmiljövård.


Barksätter

Barksätters gård förvaltas av Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien (KSLA). Här driver akademien skogsbruk i egen regi medan lantbruket, jakten och fisket är utarrenderade. Akademien använder egendomen även för olika former av skogsförsök och insatser för naturvård och kulturmiljövård. Gården var under medeltiden en by men den blev under 1500-talet ett adligt säteri och under 1600-talet uppfördes den herrgårdsanläggning som ännu till stora delar finns kvar, även om den förnyats och förändrats under tidens lopp. Gården var då tre gånger så stor som idag. Genom arvsskiften avstyckades först Skalltorp söder om sjön, senare Beckershov vid sjön Tislången. Under 1700-talet köptes Barksätter av granngården Klastorp och blev arrendegård. Omkring 1840 såldes den och kom slutligen i Mary Francke-Gustafsons ägo och hon donerade den 1983 till Akademien.

Mangården
Stora huset vilar på källarvalv från 1600-talets början. Bottenvåningen är från 1670-talet och övervåningen från 1850-talet. Flygelbyggnaden är troligtvis från 1670-talet och har sedan 1800-talet varit bostad för anställda på gården.

Trädgården
Trädgården bestod av fruktträdgård, köksträdgård och humlegård. Den första låg framför gårdsplanen. Där finns ännu några fruktträd kvar liksom en avslutande terrassmur kring vilken dåtidens landsväg krökte sig.

Lantbruksbyggnaderna
De tre faluröda lantbruksbyggnaderna alldeles intill vägen ligger på samma plats som under 1600-talet. De har inrymt fähus, oxstall, häststall, svinhus och lada. Ner mot sjön ligger koladugården från 1800-talets senare del. Det timrade stora spannmålsmagasinet byggdes i slutet av 1800-talet. Det används idag som samlingslokal under årets varma månader.

Arbetarbostäderna
Vid sekelskiftet 1900 uppfördes bostäder för anställda lantarbetare. Två sådana ligger ute i åkerlandskapet i norr och en ligger vid vägen söder om gården. Den kallas Bedas hus och används idag av Akademien för övernattning och möten.

Sök stöd för innovativa kommunikationsprojekt i syfte att främja de gröna näringarna

3/5: Ansökningar till Svenska Lantbruksveckans fond för kommunikativa insatser med fokus på de gröna näringarnas ställning i samhället.

KSLA har yttrat sig angående ”En ny lag om forskningsetiska krav på och etikprövning av forskning som avser människor”

KSLA har yttrat sig över promemorian ”En ny lag om forskningsetiska krav på och etikprövning av forskning som avser människor”

För fred, frihet och demokrati

Vi vill i läget som råder framföra vårt stöd till Ukrainas folk och till alla som är verksamma i de areella näringarna i Ukraina.

Mentorskapsprogrammet för reflektion och utveckling

31/3: Programmet matchar dig i början av karriären eller i slutet av utbildningen med en akademiledamot med lång erfarenhet av de areella näringarna.