Projektet Skogarnas kulturarv påbörjades 2024 och planeras att pågå till 2027. Syftet med projektet är att vara drivande i den process som krävs för att bygga den övergripande berättelsen om skogens roll för Sverige, igår, idag och i framtiden, och att öka medvetenheten hos allmänhet och politiker om skogens genom tiderna stora betydelse och nytta för Sverige och dess medborgare. Projektet ska medverka till att hitta rimliga avvägningar av hur samhällets och näringens resurser satsas på bevarande, användande och utvecklande av vårt skogliga kulturarv.
Projektet föregicks av tre rundabordssamtal under 2022 och ett seminarium 2023. Vid de tre rundabordssamtalen deltog representanter för vetenskapen och den praktiska erfarenheten representerade, liksom myndigheter, civilsamhälle och olika skogsägare. Bland annat försökte de medverkande gemensamt fånga den övergripande berättelsen om den svenska skogen som förbinder historia och nutid med den framtid där den gröna kolatomen kommer att ha en avgörande roll. Det noterades att stora resurser har ägnats åt och fortsätter att satsas på bevarande av kulturarv i skogen, medan det finns behov av att hitta en rimligare avvägning mellan bevarande, användande och utvecklande. Efter rundabordssamtalen uttryckte flera deltagare stor uppskattning över att KSLA erbjudit ett rum där representanter för olika, ibland motstridiga intressen, kunnat diskutera respektfullt och konstruktivt. Flera efterlyste ett nytt nav för den stora berättelsen om skogens roll för landet, ekonomiskt, kulturellt, ekologiskt och för den nationella självbilden. Hösten 2023 anordnade KSLA ett öppet seminarium om skogarnas kulturarv. Deltagandet var brett från såväl näring som myndigheter och departement. Även vid detta tillfälle skedde diskussionerna både respektfullt och konstruktivt och än en gång belystes behov av att hitta en rimligare avvägning mellan bevarande, användande och utvecklande.
Mot bakgrund av detta beslutades att starta upp projektet Skogarnas kulturarv.
Projektets mål är:
Projektet begränsas till olika typer av brukande av skogen och därmed tillhörande infrastruktur, och omfattar inte industriell verksamhet typ sågverk och massa/pappersbruk.
Projektledare är Karin Perers och Elisabet Salander Björklund. Kontaktperson på kansliet är Birgitta Naumburg.
18/9: Hur norra Sverige kan bidra till landets livsmedelsförsörjning är frågan som diskuteras vid seminariet.
Juni 2025: Mjältbrand
Kommitténs övergripande mål har varit ökad insikt om den biologiska mångfaldens historiska utveckling, nutida tillstånd och tänkbara framtid.