Potentialen för offentlig livsmedelsupphandling

Akademisammankomst

Potentialen för offentlig livsmedelsupphandling Mer information
Mer information

Se filminspelning via denna länk!

Potentialen för offentlig livsmedelsupphandling

Dagligen serveras mer än 3,2 miljoner måltider i förskolor, skolor, på sjukhus, inom äldrevården och andra institutioner – den offentliga upphandlingen av livsmedel omfattar ca 5 % av den totala livsmedelskonsumtionen.

Den offentliga konsumtionen må inte vara så stor men den har mycket stor betydelse eftersom upphandlingen är politiskt styrd och även har ett stort signalvärde för såväl köpare som säljare. Den offentliga upphandlingen pekas ofta ut som ett sätt för samhället att visa vägen mot en hållbar upphandling. Det kräver ett tydligt politiskt ansvar.

Livsmedel är en central del av den svenska upphandlingsstrategin. Den offentliga upphandlingen kommer sannolikt också vara en del av den kommande nationella livsmedelsstrategin som ska omsättas i praktiken.

Hur blir den offentliga livsmedelsupphandlingen en bransch där den offentliga affären medverkar till att den politiska ambitionen omsätts, så att krav som ställs i upphandling ligger i nivå med de krav som ställs på vår inhemska produktion?

Information och program finns i ovanstående PDF-inbjudan.


Lönsamhet i odlingssystemet – hur ska man räkna?

16/5: Välkommen till en kunskapsintensiv eftermiddag, där vi belyser frågeställningar kring lönsamhet i odlingssystemet.

Lönsamhet i odlingssystemet – hur ska man räkna?

16/5: Välkommen till en kunskapsintensiv eftermiddag, där vi belyser frågeställningar kring lönsamhet…

Smaka på hela Sverige! Landskapsmåltid blir måltidsdestination

30–31 maj: Vi samverkande akademier går nu vidare i det gastronomiska utvecklingsarbetet genom att förstärka gastronomiska besöksmål och bidra till att utveckla nya attraktiva måltidsdestinationer i hela Sverige.

Smaka på hela Sverige! Landskapsmåltid blir måltidsdestination

30–31 maj: Vi samverkande akademier går nu vidare i det gastronomiska utvecklingsarbetet…

Save-the-date: Nya strömningar – vig en dag för vatten

22/5: Vi behöver bli bättre på att samverka kring vattenhushållning och hur vi hanterar vatten i landskapet. Seminariet innehåller både ett klimatperspektiv och olika exempel på samarbeten och arbetssätt som lyfter frågan om vatten och vattenhushållning från fältet och stadsplanen till en landskapsnivå.

Save-the-date: Nya strömningar – vig en dag för vatten

22/5: Vi behöver bli bättre på att samverka kring vattenhushållning och hur…

Save-the-date: Rapportlansering ”Bruka utan att förbruka”

27/5: Arbetsgruppens slutrapport tar upp resursförbrukningen, inklusive förbrukningen av fossil energi, i ett brett perspektiv, och presenteras vid detta seminarium.

Save-the-date: Rapportlansering ”Bruka utan att förbruka”

27/5: Arbetsgruppens slutrapport tar upp resursförbrukningen, inklusive förbrukningen av fossil energi, i…