Hur gick det till i 1700-talets krogliv – vad serverades, hur umgicks man, vilka var besökarna och vilka förordningar gällde? Detta boksamtal gör en kortfattad resa genom den politiska, ekonomiska, sociala och gastronomiska historien.
Från medeltidens ölbodar och tavernor, via stormaktstidens gästgiverier och gårdskök, 1700-talets kaffehus och vinkällare, 1800-talets caféer och restauranger fram till våra dagars fast food och food trucks – vad serverades, vilka förordningar gällde, vilka var besökarna, hur umgicks man?
Jimmy Lyhagen, akademibibliotekarie på KSLA, samtalar med måltidsforskarna och författarna Håkan Jönsson och Richard Tellström, som har skrivit boken ”Från krog till krog – om 700 år av uteätande”. Boksamtalet gör korta nedslag i den politiska, ekonomiska, sociala och gastronomiska historien. (Avsnittet är 40 minuter långt.)
Länk till podden (2021-01-12)
KSLA-podden tar upp aktuella ämnen och intressanta frågor med hjälp av kunniga och engagerade forskare, experter och praktiker verksamma inom de gröna och blå näringarna, många av dem ledamöter i KSLA. Samtalen handlar om jord- och skogsbruk, mat och dryck, mark och klimat, hav och sjö, sjukdomar och antibiotika, biologisk mångfald, växter, vilt och skogsskador.
Avsnitten är omkring 30 minuter långa och vi publicerar ett eller två per månad.
Välkommen till gröna samtal med KSLA!
Sommarnumret! Skogens ekosystemtjänster. Landskapsforum. Vårexkursion till Strömsholm. Skogsskötsel för olika värden. Akademisamarbete om konsten, människan och landskapet. Lantbrukets betydelse för Afrikas utveckling. M m!
Slam som produktionsresurs i svenskt jord- och skogsbruk – slutkonferens
Den svenska åkermarken i ett hållbarhetsperspektiv. Odlingsjord är en begränsad resurs. I en tid när behoven av mat, foder och biomassa ökar i takt med att jordens befolkning växer blir konkurrensen om den goda åkermarken allt större. Trots detta bebyggs stora odlingsarealer i Sverige varje år. Här beskrivs och diskuteras förändringar i Sveriges jordbruksmark sedan 1960-talet.
Kungl. Skogs- och Lantbruksakademiens (KSLA) uppgift är att till samhällets gagn främja och utveckla den gröna sektorn. Detta är en sammanställning av KSLA:s verksamhetsberättelse från 2003.