Växtförädlingen var fram till dess att konventionen om växtförädlarrätt, UPOV, trädde i kraft på 1960-talet i princip oreglerad. Därefter har regelverket som omgärdar växtförädlingen blivit allt snårigare och mer komplicerat. Till detta hör tillämpningen av patenträttigheter på växtområdet, GMO-lagstiftningen och ett antal internationella konventioner som alla påverkar förutsättningarna för att bedriva växtförädling på olika sätt.
KSLA och Sveriges Utsädesförening, SUF, bjuder nu in till ett kort seminarium för att diskutera några aktuella frågeställningar. Ett syfte är att tydliggöra de praktiska konsekvenserna för växtförädlingen, vilket också ska ses mot bakgrund av den satsning som nu görs på en förstärkning av svensk växtförädling med etablering av ett kompetenscentrum för växtförädling vid SLU.
Efter seminariet bjuds på lättare förtäring och möjlighet till fortsatt diskussion.
4/12: Renskötsel bedrivs på stora arealer och är beroende av att det finns betesmark för renarna under alla tider av året. Samtidigt finns det många andra markanvändare och intressen på de marker där renskötsel bedrivs. Rundabordssamtal på KSLA inför ett senare seminarium i frågan.
4/12: Renskötsel bedrivs på stora arealer och är beroende av att det…
8/12: Vad behövs i Jämtlands län för att klara 90 dagars avskärmning från omvärlden? Hur kan man bidra till försörjningen så att även de i storstan får äta sig mätta? Detta är några av frågorna som ska benas ut när Torsta och LRF Jämtland går ihop för att anordna seminariedagen ”Äta bör man – annars dör man” där föredrag varvas med workshops.
8/12: Vad behövs i Jämtlands län för att klara 90 dagars avskärmning…
14/12: Årets sjutton nyinvalda svenska ledamöter presenterar sig vid höstens sista sammankomst. Välkomna till sammankomsten och KSLA!
14/12: Årets sjutton nyinvalda svenska ledamöter presenterar sig vid höstens sista sammankomst.…
13/2: Pollination av vilda insekter gynnar jordbruket. Tillgången på vilda pollinatörer är därför viktig såväl idag som i framtiden. Larmrapporter kommer om minskad tillgång på pollinatörer och en del arter hamnar på rödlistan.
13/2: Pollination av vilda insekter gynnar jordbruket. Tillgången på vilda pollinatörer är…