Baljväxter för humankonsumtion – dåtid, nutid och framtid

Seminarium

Baljväxter, eller leguminoser, är en familj av växter som innefattar ärter, bönor, linser, klöver, kikärter, sojabönor och jordnötter. Baljväxter är näringsrika, mångsidiga och hållbara. De bidrar till en balanserad och hälsosam kost och odlingen främjar ett mer miljövänligt jordbruk genom biologisk kvävefixering. Varför ska vi öka konsumtionen och kan vi producera dem i Sverige och i EU?


Baljväxter för humankonsumtion – dåtid, nutid och framtid Mer information
Mer information

Seminariet tar sin utgångspunkt i de nya Nordiska Näringsrekommendationerna (NNR 2023) och förslaget till de nya svenska näringsrekommendationerna (SNR) där baljväxter nu lyfts fram med ett separat kostråd ”Ät baljväxter ofta – gärna varje dag”.

I den svenska kostcirkeln sedan 1960-talet ingår baljväxterna i sektorn med grönsaker men med ett eget kostråd betonas ytterligare vikten av baljväxter i måltiden.

Livsmedelsverket kommer sannolikt att ta ställning till i vilken omfattning rekommendationer om torkade baljväxter, både inhemska och importerade, ska ingå i kommande SNR. Mot denna bakgrund arrangerar KSLA ett heldagsseminarium, där produktion och konsumtion av dessa livsmedel kommer att belysas från olika utgångspunkter som odling, förädling, innovation, handel, hälsa, miljö och konsumentbeteenden. Välkommen!