Baljväxter, eller leguminoser, är en familj av växter som innefattar ärter, bönor, linser, klöver, kikärter, sojabönor och jordnötter. Baljväxter är näringsrika, mångsidiga och hållbara. De bidrar till en balanserad och hälsosam kost och odlingen främjar ett mer miljövänligt jordbruk genom biologisk kvävefixering. Varför ska vi öka konsumtionen och kan vi producera dem i Sverige och i EU?
Seminariet tar sin utgångspunkt i de nya Nordiska Näringsrekommendationerna (NNR 2023) och förslaget till de nya kostråden, där baljväxter nu lyfts fram med ett separat kostråd ”Ät baljväxter ofta – gärna varje dag”. I den svenska kostcirkeln sedan 1960-talet ingår baljväxterna i sektorn med grönsaker men med ett eget kostråd betonas ytterligare vikten av baljväxter i måltiden.
Mot denna bakgrund arrangerar KSLA ett heldagsseminarium, där produktion och konsumtion av dessa livsmedel kommer att belysas från olika utgångspunkter som odling, förädling, innovation, handel, hälsa, miljö och konsumentbeteenden. Välkommen!
28/1: Högtidssammankomsten hålls den 28 januari 2025 i Stockholms Stadshus./The Commemorative Meeting is held on 28 January, 2025, in Stockholm City Hall.
28/1: Högtidssammankomsten hålls den 28 januari 2025 i Stockholms Stadshus./The Commemorative Meeting…
6/2: Formas finansierar åtta livsmedelscentrum inom ramen för det nationella forskningsprogrammet för livsmedel. De delar med sig av sina erfarenheter vid detta seminarium.
6/2: Formas finansierar åtta livsmedelscentrum inom ramen för det nationella forskningsprogrammet för…
5/3: EU:s aktuella forsknings- och innovationssystem – nya möjligheter för svenska aktörer inom jord och skog. Seminarium på KSLA!
5/3: EU:s aktuella forsknings- och innovationssystem – nya möjligheter för svenska aktörer…