Baljväxter, eller leguminoser, är en familj av växter som innefattar ärter, bönor, linser, klöver, kikärter, sojabönor och jordnötter. Baljväxter är näringsrika, mångsidiga och hållbara. De bidrar till en balanserad och hälsosam kost och odlingen främjar ett mer miljövänligt jordbruk genom biologisk kvävefixering. Varför ska vi öka konsumtionen och kan vi producera dem i Sverige och i EU?
Seminariet tar sin utgångspunkt i de nya Nordiska Näringsrekommendationerna (NNR 2023) och förslaget till de nya kostråden, där baljväxter nu lyfts fram med ett separat kostråd ”Ät baljväxter ofta – gärna varje dag”. I den svenska kostcirkeln sedan 1960-talet ingår baljväxterna i sektorn med grönsaker men med ett eget kostråd betonas ytterligare vikten av baljväxter i måltiden.
Mot denna bakgrund arrangerar KSLA ett heldagsseminarium, där produktion och konsumtion av dessa livsmedel kommer att belysas från olika utgångspunkter som odling, förädling, innovation, handel, hälsa, miljö och konsumentbeteenden. Välkommen!
9/5: Vad skulle krävas för att biokrediter ska bli ett effektivt bidrag för att skydda den biologiska mångfalden?
9/5: Vad skulle krävas för att biokrediter ska bli ett effektivt bidrag…
14/5: Allmänhetens bild av genteknik och GMO har ändrats visar Gentekniknämndens studie.
8/5: Nationell resurs för marin forskning, miljöövervakning, utbildning och miljöundersökningar.
13/5: Det finns ofta ett underskott av vetenskapligt grundad kunskap i debatten kring dessa svåra avvägningar. Borde inte forskarnas och forskningsresultatens roll i samhällsdebatten stärkas?
13/5: Det finns ofta ett underskott av vetenskapligt grundad kunskap i debatten…