Vi behöver satsa på forskning och innovation för att nå ett hållbart livsmedelssystem – men vilka innovationer är accepterade och vilka bör tillåtas i framtiden? Olika regelverk på EU-nivå, nationell nivå, inom branscher och i intresseorganisationer sätter gränser för viss ny teknik, till exempel gensaxen CRISPR/CAS9. Vilka risker finns med ny teknik och varför finns ett motstånd mot exempelvis gensaxen? Är regelverken till gagn eller hinder för att vi ska uppnå målen i EU:s och Sveriges livsmedelsstrategier?
Världens livsmedelssystem måste stöpas om för att hantera nuvarande och kommande utmaningar. Forskning och innovation behövs – men vilka innovationer är tillåtna och vilka innovationer skulle kunna komma livsmedelssystemet tillgodo? Vilka begränsningar sätter regelverk och behöver de ändras för att vi ska skapa ett hållbart livsmedelssystem?
GMO-grödor är inte tillåtna inom EU idag och tekniken är heller inte tillåten inom det ekologiska jordbruket. Den Nobelprisbelönade gensaxen CRISPR/CAS9 har hittills hanterats som annan GMO-teknik, men kan och bör den särskiljas? I detta webbinarium diskuterar vi gensaxens för- och nackdelar och om den kan ge lösningar till några av utmaningarna inom livsmedelssystemet. Välkommen!
Webbinariet arrangeras av
SLU Future Food, forskning och samverkan för ett ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbart livsmedelssystem – en tvärvetenskaplig satsning för att möta morgondagens utmaningar.
Växtnoden är ett projekt placerat hos KSLA – en aktiv kunskapsbank och ett dialogprojekt för beslutsfattare som snabbt vill hitta de fakta de söker när det gäller modern växtförädling på skogsträd, grödor och trädgårdsväxter.
17/9: Temat på Mentorskapets andra träff är generationsskifte, framtid och ledarskap: vilket stöd behöver unga för att våga och för att lyckas? Hur fattas besluten inom familjen? Med flera frågor inom området.
17/9: Temat på Mentorskapets andra träff är generationsskifte, framtid och ledarskap: vilket…
23/10: Den globala utmaningen framöver består i att bättre hushålla med resurserna – Rifo-seminarium på KSLA.
23/10: Den globala utmaningen framöver består i att bättre hushålla med resurserna…
1/10: Skicka in din nominering till Anders Elofsons medalj: framträdande företrädare för forskning och försök, upplysning och information samt praktisk verksamhet inom betes- och vallfrågor, fröodling samt frökontroll rörande vallväxter.
1/10: Skicka in din nominering till Anders Elofsons medalj: framträdande företrädare för…
11/9: Net removal of greenhouse gases through nature-based climate solutions is a crucial aspect of a sustainable future.
11/9: Net removal of greenhouse gases through nature-based climate solutions is a…