Gensaxen – möjligheter och utmaningar inom vårt livsmedelssystem

Webinar

Vi behöver satsa på forskning och innovation för att nå ett hållbart livsmedelssystem – men vilka innovationer är accepterade och vilka bör tillåtas i framtiden? Olika regelverk på EU-nivå, nationell nivå, inom branscher och i intresseorganisationer sätter gränser för viss ny teknik, till exempel gensaxen CRISPR/CAS9. Vilka risker finns med ny teknik och varför finns ett motstånd mot exempelvis gensaxen? Är regelverken till gagn eller hinder för att vi ska uppnå målen i EU:s och Sveriges livsmedelsstrategier?

 


Gensaxen – möjligheter och utmaningar inom vårt livsmedelssystem Mer information
Mer information

Världens livsmedelssystem måste stöpas om för att hantera nuvarande och kommande utmaningar. Forskning och innovation behövs – men vilka innovationer är tillåtna och vilka innovationer skulle kunna komma livsmedelssystemet tillgodo? Vilka begränsningar sätter regelverk och behöver de ändras för att vi ska skapa ett hållbart livsmedelssystem?

GMO-grödor är inte tillåtna inom EU idag och tekniken är heller inte tillåten inom det ekologiska jordbruket. Den Nobelprisbelönade gensaxen CRISPR/CAS9 har hittills hanterats som annan GMO-teknik, men kan och bör den särskiljas? I detta webbinarium diskuterar vi gensaxens för- och nackdelar och om den kan ge lösningar till några av utmaningarna inom livsmedelssystemet. Välkommen!


Webbinariet arrangeras av

SLU Future Food, forskning och samverkan för ett ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbart livsmedelssystem – en tvärvetenskaplig satsning för att möta morgondagens utmaningar.

Växtnoden är ett projekt placerat hos KSLA – en aktiv kunskapsbank och ett dialogprojekt för beslutsfattare som snabbt vill hitta de fakta de söker när det gäller modern växtförädling på skogsträd, grödor och trädgårdsväxter.