Höstoljeväxter och andra tvåhjärtbladiga jordbruksväxter angrips av många skadeinsekter. En del är bara tillfälligt betydelsefulla, andra medför bekämpningsåtgärder ofta, kanske årligen. Mycket stora arealer raps måste årligen behandlas med bekämpningsmedel, ibland upprepade gånger. En stor del av odlingslandskapet berörs. Den pågående klimatförändringen kommer troligen att medföra att bekämpning i ökande grad blir nödvändig.
Seminariet belyser skadeinsektsproblemen och en pågående förändring i Sverige, naturliga fienders betydelse och vilka möjligheterna är att genom en ändrad odlingsteknik bättre utnyttja de naturliga begränsningsmekanismer som redan finns. Genom förebyggande åtgärder och en restriktiv användning av kemiska bekämpningsmedel uppnås minsta möjliga skördeförluster.
Anmälan senast 18 november.
29/11: Ökande antibiotikaresistens är ett av de tio största globala hoten mot människors hälsa. För att bromsa utvecklingen måste mer göras inom flera områden.
29/11: Ökande antibiotikaresistens är ett av de tio största globala hoten mot…
10/10: Ett starkare formellt skydd för jordbruksmarken i Sverige – är det nödvändigt, eller klarar vi oss bra med nuvarande lagar och planeringsinstru-ment? Välkommen till överläggning på KSLA!
10/10: Ett starkare formellt skydd för jordbruksmarken i Sverige – är det…
4/11: Ungdomsutskottet bjuder in till öppet hus och panelsamtal med fokus på mat, framtid och kompetensförsörjning.
4/11: Ungdomsutskottet bjuder in till öppet hus och panelsamtal med fokus på mat,…
25/11: Fler konkreta åtgärder för att öka inslaget av biologisk mångfald i jordbrukslandskapet är en fråga av hög aktualitet och där i fokus vid detta rundabordssamtal.
25/11: Fler konkreta åtgärder för att öka inslaget av biologisk mångfald i…