Under året har två projekt inom ramen för KSLA:s kommitté för markkol och klimatnytta genomförts för att skaffa koll på kolet i livsmedelskedjan, både på gårdsnivå och på nationell nivå. Att förstå och beskriva hur jordbruket och de efterföljande länkarna i livsmedelskedjan förmår ta vara på den skapade resursen är helt centralt för att kunna optimera värdekedjan ur både produktivitets-, miljö- och klimataspekt. Resultatet redovisas i webbinariet ”Koll på kolet! En resa i tre dimensioner”, välkommen!
Det kol som med hjälp av energi från solen binds in i jordbruksgrödorna lämnar gården i form av råvaror till livsmedel, foder, energi eller andra biobaserade råvaror. En stor andel av det infångade kolet återgår också till luften genom att växtresterna bryts ned, medan en mindre del lagras in som mer stabilt markkol. Under året har två projekt inom ramen för KSLA:s kommitté för markkol och klimatnytta genomförts för att skaffa koll på kolet i livsmedelskedjan, både på gårdsnivå och på nationell nivå. Att förstå och beskriva hur jordbruket och de efterföljande länkarna i livsmedelskedjan förmår ta vara på den skapade resursen är helt centralt för att kunna optimera värdekedjan ur både produktivitets-, miljö- och klimataspekt.
I ett öppet webbinarium på KSLA presenteras nu båda dessa arbeten. Lars Törner, LT Miljö, och Jan Larsson, Calumi AB, har arbetat på gårdsnivå och tagit fram en modell för att beskriva kolbalansen. Hur mycket kol binds i skörd och skörderester, hur mycket går förlorat och vilken är potentialen att öka kolinbindningen?
I en unik rapport har Gunnar Rundgren sammanställt kolflödet i den svenska livsmedelskedjan. Hur mycket kol importeras och exporteras, hur mycket äter vi, vad försvinner i avlopp och avfall? Gunnar Rundgrens rapport, som kommer att mailas till anmälda deltagare före webbinariet, kan ge en vertikal beskrivning av kolets väg i värdekedjan för livsmedel i Sverige.
Välkommen till att medverka i detta webbinarium, där praktiker, rådgivare, forskare och andra intresserade ges tillfälle att reflektera över kol, kolinlagring, jordbruk och livsmedelskedjan och över värdet av att bättre kunna beskriva kolets kretslopp och jordbrukets roll i utvecklingen av en mer hållbar värdekedja för livsmedel.
Det finns ett begränsat antal platser för den som vill delta i mötet på plats på KSLA. Observera att fysiskt deltagande endast gäller om man är fullvaccinerad eller har antikroppar mot Covid.
28/1: Högtidssammankomsten hålls den 28 januari 2025 i Stockholms Stadshus./The Commemorative Meeting is held on 28 January, 2025, in Stockholm City Hall.
28/1: Högtidssammankomsten hålls den 28 januari 2025 i Stockholms Stadshus./The Commemorative Meeting…
12/12: Det nya strategiska ramverket för den närmaste fyraårsperioden liksom mottagarna av akademiens priser och belöningar samt våra 21 nya svenska ledamöter och hedersledamot presenteras vid årets sista sammankomst. Välkomna!
12/12: Det nya strategiska ramverket för den närmaste fyraårsperioden liksom mottagarna av…
27/1: Meet our newly elected international felllows at the seminar ”Global Outlook”. They will introduce themselves and their research, expertise and experiences.
27/1: Meet our newly elected international felllows at the seminar "Global Outlook".…
15/1: Mission Soil syftar till att öka förståelsen för jordhälsans betydelse och generera ny kunskap som omsätts i praktiken. Vinnova, Formas och KSLA samarrangerar ett seminarium för att diskutera frågan.
15/1: Mission Soil syftar till att öka förståelsen för jordhälsans betydelse och…